anomalia 2022 mundial
font: C3S/ECMWF

El Servei per al Canvi Climàtic Copernicus ha publicat aquest dimarts el balanç anual del comportament termomètric del 2022, tant a Europa com a tot el planeta. Tot i que alguns països han rebentat rècords històrics, el 2022 no és l’any més càlid registrat a la Terra.

Rècords històrics a mig Europa

No hi ha cap dubte que el 2022 ha passat a la història a molts països d’Europa com l’any més càlid des que se’n tenen registres.

Segons les dades de la reanàlisi feta pel Servei per al Canvi Climàtic Copernicus (i confirmat pels diversos serveis meteorològics estatals), Portugal, Espanya, França, Suïssa, Itàlia, el Regne Unit i alguns països dels Balcans han registrat aquest 2022 la temperatura mitjana anual més alta.

font: C3S/ECMWF

A més a més, països com Alemanya, Àustria o Bèlgica han vist com la temperatura mitjana del 2022 s’ubicava en el podi dels registres més alts.

El 2020 supera el 2022 a Europa

Tot i això, Europa com a continent té encara un precedent més càlid que el del 2022.

La relativa normalitat tèrmica dels països de l’est han fet que el 2020 mantingui el dubtós honor de ser l’any més càlid registrat al continent europeu amb la reanàlisi feta des de l’any 1950.

El 2022 queda, en àmbit europeu, a 0,3 ºC del rècord del 2020. Malgrat tot, només Islàndia ha anotat enguany temperatures en concordança amb la mitjana per al període 1991-2020 i, fins i tot, lleugerament per sota. Un petit oasi en una Europa que ha quedat ben tenyida de vermell en l’escala d’anomalies de temperatura anual.

Al món el 2022 queda en cinquena posició

I si Europa no ha fet rècord, el planeta encara ha quedat més lluny.

font: C3S/ECMWF

Tot i això, a tot el planeta, el 2022 quedarà en cinquena posició provisional en el rànquing dels anys més càlids amb registres. Supera en 0,3 ºC la mitjana del període més recent i en 1,2 ºC la mitjana del període 1850-1900, que és considerat com a preindustrial.

En aquest sentit, el fenomen de La Niña, que ha comportat temperatures fins a 1,5 ºC per sota del que seria habitual en alguns indrets de Sud-amèrica (sobretot, la costa pacífica) i també a Austràlia, s’entreveu com el factor de correcció determinant que ha comportat que el 2022 hagi quedat relativament lluny del rècord de temperatura anual.

El 2022 queda finalment a 0,13 ºC del registre més càlid, també d’un recent 2016.

A partir de la reanàlisi feta pel Servei per al Canvi Climàtic Copernicus, es constata que els darrers vuit anys han estat també els més càlids registrats al planeta.

El canvi climàtic és una evidència.