Per una part important de la ciutadania reduir el consum d’aigua a casa va molt més enllà d’una qüestió de consciència ecològica per la situació de sequera. Es calcula que al voltant d’un 10 % de la població de l’àrea metropolitana pateix pobresa hídrica. La xifra l’ha donat a betevé David Saurí, geògraf i membre de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB. Aquest expert explica que les persones que es troben en aquesta situació si destinen els diners a pagar el rebut de l’aigua no poden satisfer altres necessitats.
“Hi ha un nombre significatiu de famílies que els costa poder pagar el rebut de l’aigua i segueixen un conjunt d’estratègies per externalitzar aquest consum”, diu Saurí. És a dir, que quan poden, aprofiten per dutxar-se al gimnàs, a l’escola o a la feina. Unes pràctiques que es poden veure afectades quan entri en vigor la fase d’emergència per la sequera, quan estarà prohibit dutxar-se a les instal·lacions esportives amb piscina o que hagin de regar la gespa.
L’expert també explica que l’aigua “és l’últim que es deixa de pagar”, i afirma que abans les famílies prescindeixen del confort tèrmic i de l’electricitat.
Es gasta més aigua a la dutxa del gimnàs que a casa
Sobre el consum d’aigua als gimnasos i les instal·lacions esportives, Saurí interpreta que es fa un consum una mica més alt que al domicili. “Després d’un esforç físic important necessites hidratar-te, necessites relaxar-te, i per això una dutxa més llarga de la que possiblement faries a casa teva sigui l’habitual”, explica.
Tot i que no s’ha estudiat el consum d’aigua en aquestes instal·lacions, el geògraf fa un paral·lelisme amb les dades de consum del sector turístic. “Quan fas de turista gastes més aigua, això és segur. Quan anem al gimnàs, podem suposar que també és una mica més alt”, conclou. En el cas dels hotels, molts ja han instal·lat mecanismes per reduir el consum d’aigua com el doble pulsador als lavabos o la reducció de cabal.