Prollema, acrònim de projecte de llengua materna, fa sis anys que es va fundar per empoderar joves migrats sols i en situació d’exclusió social severa, és a dir, que no tenen documentació, no poden treballar ni estudien, no tenen ingressos regulars, estan en situació de vulnerabilitat residencial i no tenen familiars a prop.

La manera d’empoderar-los és convertir aquest jovent durant un temps en ensenyants de la seva llengua, en unes aules que han habilitat a la Nau Bostik, al barri de la Sagrera.

“Sento que la gent no coneix la meva cultura i cal ensenyar-la perquè som diferents. Hem de conviure i compartir.”

Mohamed Oulhisse, ensenyant d’amazic

La llengua com a vehicle per fer xarxa

El responsable del projecte, el David Garcia Savalls, indica que tot plegat va sorgir amb la idea de “treballar amb un element totalment inherent a les persones, la llengua materna, i fer que sigui un vehicle per articular l’ensenyament de la llengua i generar xarxa”, un factor molt important, perquè el contacte amb l’alumnat els genera vincles, amistats i opcions de futur. El sou que reben els ensenyants són uns 250 euros al trimestre per fer una classe setmanal.

El Salah Merzaq, ensenyant de darija, explica que va arribar a Catalunya sol, amagat als baixos d’un camió, i va residir en un centre d’acollida durant dos anys, tot i que assegura que “és molt difícil conviure amb 64 nois”. Ara està content d’ensenyar la seva llengua materna a alumnes com la Sònia Angelats Arilla, treballadora d’un centre penitenciari on ensenya català i castellà bàsics. Explica que gran part dels alumnes provenen del nord d’Àfrica i per això es va interessar per les diferents cultures d’aquests indrets.

“Vaig pensar que era una bona opció de conèixer les seves cultures i saber com ells aprenen la seva llengua per aprendre el seu sistema lingüístic i agafar estratègies.”

Sònia Angelats Arilla, alumna de darija

Nova residència lingüística

Una de les ensenyants, la Chaimae Benlemchkraf, és la primera resident d’un espai que ha habilitat Prollema a la Nau Bostik per acollir durant uns mesos un dels seus professors que estigui en risc inminent de sensellarisme o en vulnerabilitat extrema. La residència va inaugurar-se al gener i consta d’un dormitori, una cuina i bany compartits i una terrassa on hi ha plantes i un petit hort urbà.

Benlemchkraf diu que Prollema li ha canviat la vida i que ella mai no hagués pogut ni imaginar que podria ser ensenyant la seva llengua materna, el darija.

D’aquí a poc acabarà la residència i es traslladarà a Tarragona per capitanejar l’obertura d’una nova seu del projecte i ensenyar a altres joves llengues maternes.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a