Qui més qui menys ha posat algun cop a prova la seva punteria. Només calen una diana i uns dards. Però si aquesta diana la pintem a sobre d’unes fustes i canviem els dards per destrals, trobem la proposta d’Axe Throwing Barcelona, que ens apropa a l’esport del llançament de destrals, molt popular al Canadà, el Regne Unit i cada cop més arreu del món.
L’esport dels llenyataires
De la mateixa manera que al País Basc són molt populars les competicions de tallar troncs, els llenyataires canadencs (o “lumberjacks”) van trobar una altra manera de passar el temps: veure qui tenia més punteria amb la seva eina professional, la destral. I és precisament en un viatge al Canadà on el gerent d’Axe Throwing Barcelona, Jaume Massagué, va descobrir la seva existència. Així que ho va provar, en va veure el potencial i es va proposar importar el llançament de destrals a Barcelona.
Tipus de destrals
La destral habitual amb la qual es comença a llançar és la normal per tallar fusta, la mateixa que podem tenir a casa o trobar en qualsevol ferreteria. Un cop ens hem iniciat i volem provar sort amb altres variants, podem passar a altres tipus, com la destral de guerra vikinga. Es tracta d’una arma amb doble fulla que es fa servir més per fer trucs. Per als més experts, també trobem una evolució d’una destral mohicana que ja està pensada específicament pel llançament i és més lleugera i aerodinàmica.
Fusta reciclada
Les dianes, fetes de fusta, s’han d’anar renovant constantment, ja que queden destrossades per les destrals. En aquest sentit, a Barcelona Axe Throwing van decidir que serien un local sostenible.
Venim del bosc i volem preservar el bosc.
Gràcies a un acord amb una empresa de reciclatge, totes les fustes provenen de bobines de cable i un cop s’han fet malbé a les dianes, se’ls dona un tercer ús servint de combustible per la calefacció del local.
Normes de seguretat
S’han de tenir en compte unes normes de seguretat bàsiques pel bon funcionament de l’activitat. La distància és essencial, així com portar un bon calçat. No s’ha de tocar mai la diana ni els separadors dels carrils de llançament, ja que a vegades la destral pot rebotar. Les dues persones que competeixen han de llançar-la a la vegada i, sobretot, la destral no es dona de mà en mà: es deixa sobre una taula i l’altra persona l’agafa.
Les regles
La diana consta de cinc àrees. L’àrea central, anomenada “bullseye”, dona cinc punts. Les següents àrees puntuen quatre, tres, dos i un punt respectivament. També hi ha dues petites marques blaves que atorguen set punts cadascuna si tenim la sort d’encertar-la. La línia de llançament està situada a tres metres i 35 centímetres. També trobem diferents modalitats com millor puntuació, millor truc o, fins i tot, competició per equips.