L’escola de busseig Vanas Dive ha certificat a més de mil bussejadors i té uns 300 socis actualment. Situada a primera línia de platja al barri de Diagonal Mar, ofereix una gran varietat de cursos que van des de la iniciació, com el bateig de busseig, fins als més especialitzats, com un curs de rescat submarí.

L’equipament per a fer submarinisme

El primer que comprovem quan ens ensenyen l’equipament de submarinisme és que pesa molt fora de l’aigua. Es tracta d’una ampolla d’aire comprimit de 12 litres, més els ploms que porta incorporats l’armilla per poder enfonsar-te, cosa que fa un total de 20 quilos. És important precisar que, al contrari del que es creu popularment, les ampolles d’aire no porten oxigen, sinó que es tracta d’un aire com el que podem respirar normalment a fora de l’aigua. La respiració es fa a través del regulador, i totes les ampolles sempre porten dues per seguretat. L’últim element important de l’armilla de busseig és un comandament per inflar o desinflar que serveix per pujar o baixar un cop dins l’aigua.

Recollida de brossa del fons marí

Que el litoral català és ple de brossa no és cap secret. Per això Vanas Dive participa cada any en la neteja del fons marí de Barcelona juntament amb altres associacions del litoral. Enguany es va fer a l’octubre i 200 voluntaris distribuïts en equips de deu van netejar 637 quilos de tota mena de brossa, des de plàstics i tovalloles humides fins a una bicicleta del Bicing, com va passar en l’edició del 2015.

El bateig unipersonal

Bateig de busseig és el nom que se li dona a la primera vegada que una persona se submergeix. A Vanas Dive estan en contra dels batejos multitudinaris en què un sol instructor s’ocupa d’un grup gran. El seu aproximament és molt més personal per tal d’assegurar-se que qui debuta en el món de l’exploració subaquàtica es trobi còmode i no tingui una mala experiència, ja que el primer cop que ens submergim la sensació pot ser una mica aclaparadora.

Per Oliver Sánchez, director tècnic de Vanas Dive, “És important que el bateig de busseig sigui personal perquè seria una llàstima que per una primera mala experiència, la persona agafés por d’un esport tan maco”.

Claus per a un bon busseig

El bateig de busseig és una primera presa de contacte amb l’equipament i les dinàmiques bàsiques del submarinisme. S’ha de fer amb tranquil·litat i escaladament. Primer des de la platja, amb l’aigua fins al pit, es fa una primera immersió per provar de respirar sota l’aigua i trencar la por. Després, progressivament, l’usuari s’endinsa més cap endins per aprendre a equalitzar i compensar la pressió de l’aigua a les orelles.

El Kim Gázquez deixa la seva por de l’aigua aparcada a la sorra de la platja i s’endinsa amb l’Oliver al litoral de Diagonal Mar per ensenyar-nos el paisatge submarí de Barcelona.


La Família Barris a peu de carrer

Cada setmana, La Família Barris es trasllada a un dels 73 barris de la ciutat per fer d’altaveu de les opinions dels veïns i veïnes de Barcelona

Aquí