Esteve Teixidó Puntí és el nom artístic d’un jove que va aprendre a fer mitja de la seva àvia i que ha arribat a desfilar a Nova York patrocinat per la revista de moda ‘Vogue’.

De petit imitava els moviments de l’àvia quan teixia, el fascinava aquell ritme relaxant de les dues agulles teixint la llana. Quan li va demanar que l’hi ensenyés, “no li va agradar, va dir que no era per a nois”. A força d’insistir-hi, “al final va cedir, amb la condició que quan hi hagués tiets o algú per casa no ho fes… Era un secret”.

Si l’àvia m’hagués vist allà dalt de la passarel·la amb ‘Vogue’, hauria estat molt contenta i hauria vist que el seu prejudici inicial, que era el del sexisme, no valia la pena. Simplement és posar-hi ganes i passió.
Esteve Teixidó Puntí, artista del punt

Desfilar a Nova York amb ‘Vogue’

Ha portat molt més enllà la mitja i el ganxet, els ha convertit en una performance, experimentant amb fibres poc corrents, com cinta de vídeo, regalèssia o “tot allò amb què es pugui fer un cabdell”.

Aquest anar contra corrent i a la seva va donar com a primer fruit “Pària”, una col·lecció que va presentar a Nova York el 2020, just abans de la pandèmia.

Sobre la certa revifada i rejoveniment que hi ha entre la gent que teixeix, l’artista anima que tothom s’hi posi, que ho provi.

Estaria molt bé que tothom es fes els seus jerseis i no li estàs donant una milionada a un senyor que ja en té prou, i a més tots anem iguals
Esteve Teixidó Puntí, artista del punt

“No és cosa de nois ni de noies. Tothom porta jerseis”

Ha fet un grup de fer punt al qual tothom és convidat. Marià Garrido i Jordi Bofill són aprenents de Teixidó i estan fent un jersei. Fa tres mesos no havien agafat mai unes agulles de fer punt. Diuen que tenen un bon mestre i que fer mitja els ajuda a relaxar-se: “És com que se te’n van els problemes”, apunta Garrido, però Bofill remata: “Fins que m’equivoco, i llavors m’entra l’histerisme un altre cop”.

Sobre les reticències que s’han pogut trobar en el seu entorn pel fet de ser nois que teixeixen, Garrido assegura que en general ningú els comenta res, tret d’un noi que els va dir: “A la vostra edat ja esteu teixint? Quan tingueu 80 anys què fareu?”.

Bofill, que treballa en una residència d’avis, ha practicat fins i tot amb la Pepi, la resident més gran que tenen i que encara fa mitja. “En l’entorn laboral ha estat una explosió d’alegria i entusiasme molt xulo”.

Ells, en tot cas, defensen que és una manualitat o entreteniment apte per a tots els públics i edats: “No és cosa de nois ni de noies. Tothom porta jerseis”.