L’Antonio Baños ha anat al laboratori de Núria Armentano, doctora en antropologia biològica al Museu d’Arqueologia, per conèixer com és la feina d’identificar restes òssies del passat. Al seu laboratori tenen cura de les restes esquelètiques que apareixen en contextos arqueològics i de la Guerra Civil. Les preparen i les estudien per mirar de conèixer de qui eren, com van viure i com van morir aquelles persones.
Identificació de les restes
Quan unes restes arriben al laboratori, el primer pas és netejar-les. Després es fa el que els experts coneixen com “el diagnòstic d’espècie”, és a dir, confirmar que siguin ossos i que sigui restes humanes. Més tard, s’hi aplica un procés de conservació per evitar que se segueixin degradant. Un cop netes i conservades, es munten sobre una taula, com si es tractés d’un trencaclosques, per comprovar quines peces s’han trobat i quines falten. Fet l’inventari, ja es pot començar a l’autòpsia: qui era aquella persona? Com era? Què li va passar?
El rei Pere i la reina Blanca d’Anjou
Núria Armentano explica que va tenir “la gran sort” d’estudiar les restes del rei Pere i de Blanca d’Anjou. En aquell estudi es va demostrar que la reina havia mort de part als 30 anys i escaig, malgrat que ja havia tingut 10 fills.
Allò que els ossos expliquen
Armentano mostra unes restes d’època medieval que està estudiant. Hi ha una dona i un nen. L’edat de les persones quan van morir es pot determinar, explica, per diversos indicis. Un és el creixement dels ossos i l’estat de formació en què es troben. En aquest sentit, la cintura pelviana és un bon indicador. També se’n coneix l’edat pel desgast de les dents. O per l’aparició de l’artrosi, per exemple. Però l’estudi dels ossos també serveix per determinar la dieta que tenia l’individu i l’estil de vida. La dieta vegetariana, per exemple, desgasta més les dents. I la feina de braços desgasta els colzes.
Cossos de la Guerra Civil
Núria Armentano també es dedica a identificar cossos de les fosses comunes de la Guerra Civil. Aquesta feina és molt similar a la dels cossos de l’edat mitjana pel que fa la tècnica. Però l’objectiu és ben diferent. Primer de tot, es tracta de trobar els cossos i identificar-los. L’objectiu final és retornar-los a les famílies.