Entrega dels Papers de Salamanca

(ACN) L’Arxiu Nacional de Catalunya ha rebut aquest dissabte el setè lliurament dels coneguts com a Papers de Salamanca, la documentació espoliada el 1939 per les forces franquistes. En les 45 caixes que han arribat, hi ha documents que es van confiscar a persones físiques i jurídiques, és a dir, documentació que es pot considerar de titularitat privada i no institucional. L’Arxiu Nacional de Catalunya és l’encarregat de la restitució material dels documents als titulars legítims i farà els treballs necessaris per identificar-los i localitzar-los.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i el president de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, han lamentat que encara falten documents i han denunciat que el Ministeri de Cultura incompleix la sentència que l’obliga a retornar els papers acordats. Per això, han anunciat que interposaran un recurs conjunt per a l’execució de la sentència que va donar la raó a la Generalitat.

“Avui havia de ser el dia en què havia d’arribar tota la resta de la documentació dels particulars que hi havia a Salamanca i, tristament, avui no és aquest dia”, ha lamentat Cruanyes. Ponsa ha destacat que és “un dia important” per a Catalunya, però ha criticat: “Es fa estrany que després de més de 80 anys de la confiscació d’aquests papers encara els estiguem reivindicant. Això no hauria de passar en un estat democràtic i que es vanta de ser-ho”.

El president de la Comissió de la Dignitat també ha carregat en la mateixa línia: “Si aquest estat vol ser un estat democràtic, no ha d’esperar 83 anys des que es va produir la requisa per restituir-ho. Si té tants inconvenients i hi posa tantes pegues, és que realment no es creu ni en la memòria ni en el dret de restitució d’un acte fet per una dictadura”.