Considerada la primera directora de cinema del món, la pionera Alice Guy comença per fi a ser reconeguda com una de les figures fonamentals de la història del setè art.

Qui era Alice Guy?

Alice Guy va néixer el 1873, prop de París, i va tenir una educació cosmopolita i molt culta. Als 21 anys va entrar a treballar com a secretària a la Companyia Gaumont, on va tenir l’oportunitat de conèixer l’invent dels germans Lumière. De seguida es va adonar del potencial narratiu i artístic del cinematògraf.

Va ser pionera en els efectes especials i el llenguatge cinematogràfic (plans, il·luminació, attrezzo, muntatge…) i fundadora del que més tard s’ha considerat la professió de productor o productor executiu.

Així mateix, va ser la primera persona que va aconseguir mantenir-se econòmicament com a cineasta. Va rodar més de 1000 pel·lícules al llarg de la seva vida, va fundar diverses productores a França ia Estats Units i va lluitar per ser reconeguda internacionalment com a directora, actriu i productora.

La història de cinema va esborrar el seu pas per la història i va atribuir les seves pel·lícules bé al seu marit, bé a anònims, o bé mai van ser esmentades, cosa que no deixa de ser un greu error històric i artístic perquè és impossible entendre l’obra de Méliès.

‘La fada de les cols’

Al 1896 va rodar la que es pot considerar, sense cap dubte, la primera pel·lícula de ficció de la història del cinema: ‘La fada de les cols’, que adaptava un conte infantil de l’època. Entre 1896 i 1907, va dirigir més de sis-cents films, entre ells, ‘Espagne’, un curt rodat a Espanya el 1905, que és un dels documents cinematogràfics més antics que es conserven sobre el país.

A finals del segle passat es va començar a reivindicar la seva memòria i el seu treball. Al festival de Canes del 2018, es va estrenar fora de concurs, ‘Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché’, dirigit per Pamela B. Green, un repàs –narrat per Jodie Foster i amb més de 90 participants- sobre la vida i obra d’aquesta cineasta ineludible.