Considerada la primera directora de cinema del món, la pionera Alice Guy comença per fi a ser reconeguda com una de les figures fonamentals de la història del setè art.

Alice Guy va néixer el 1873, prop de París, i va tenir una educació cosmopolita i molt culta. Als 21 anys va entrar a treballar com a secretària a la Companyia Gaumont, on va tenir l’oportunitat de conèixer l’invent dels germans Lumière. De seguida es va adonar del potencial narratiu i artístic del cinematògraf. Al 1896 va rodar la que es pot considerar, sense cap dubte, la primera pel·lícula de ficció de la història del cinema: ‘La fada de les cols’, que adaptava un conte infantil de l’època. Entre 1896 i 1907, va dirigir més de sis-cents films, entre ells, ‘Espagne’, un curt rodat a Espanya el 1905, que és un dels documents cinematogràfics més antics que es conserven sobre el país.

A finals del segle passat es va començar a reivindicar la seva memòria i el seu treball. Al festival de Canes del 2018, es va estrenar fora de concurs, ‘Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché’, dirigit per Pamela B. Green, un repàs –narrat per Jodie Foster i amb més de 90 participants- sobre la vida i obra d’aquesta cineasta ineludible.