A través del testimoni de Miguel Ángel Hurtado, que va patir abusos per part d’un monjo del monestir de Montserrat, es dona veu a víctimes, religiosos, periodistes i investigadors per entendre la complexitat i la magnitud de les devastadores acusacions contra institucions catòliques d’Espanya per presumptes abusos sexuals a menors.

Un director català guardonat

‘Examen de conciencia’ consta de 3 episodis d’uns 50 minuts. El periodista i director Albert Solé, que va guanyar el Goya i el Gaudí al millor documental el 2008 per ‘Bucarest, la memoria perdida’, encara el complicat repte d’abordar un tema tan delicat com incòmode i dolorós. La sèrie arrenca en els col·legis dels Germans Maristes de Barcelona posant el focus, sobretot, en Joaquín Benítez, el pederasta que va abusar dels seus alumnes durant dècades, i que ja destapava ‘Shootball’ de Fèlix Colomer.

Multitud de casos i de punts de vista

La sèrie segueix amb altres casos ocorreguts a Espanya els darrers anys que, quasi sempre, responen a un mateix patró: la indefensió d’uns nens que veuen els seus violadors no només com a professors, sinó com a referents morals; la vergonya davant la seva família i els companys; els xantatges dels abusadors per evitar fer-ho públic; i la impunitat dels acusats, als quals l’Església simplement trasllada de destí perquè continuïn delinquint, evitant afrontar el fet i sense buscar una solució real. En aquest sentit, entronca amb altres films que aborden les denúncies d’abusos dins de l’Església catòlica com un problema estructural de la institució i del país, com són ‘Spotlight’ o ‘The Keepers’.

A través d’un relat rigorós, sobri i respectuós, ‘Examen de conciencia’ s’atreveix a reunir denunciants i denunciats i exposar totes dues versions per tal que l’espectador prengui consciència d’una realitat que ha quedat oculta durant molt de temps, sobretot, perquè l’Església ho ha volgut així. El principal protagonisme és per a les víctimes i les complicacions amb què s’han trobat per fer pública la seva situació. D’aquí, la necessitat que els delictes d’abusos no prescriguin ja que la majoria de víctimes necessiten molt temps per assumir el tràngol i denunciar el crim.

‘Examen de conciencia’ recull la valentia d’una sèrie de gent que ha decidit plantar cara a qui els va destrossar la vida. És evident que la solució passa pel sistema jurídic i pel mateix sistema eclesiàstic però, per acabar amb la impunitat, primer s’ha de donar a conèixer el problema i, així, impedir que altres nens puguin patir el que d’altres van sofrir abans. Per tot això és tan important veure aquest magnífic treball periodístic.