La distribuïdora catalana La Aventura va obtenir un èxit aclaparador gràcies al ressò, als guardons i a la taquilla de l’excel·lent ‘Paràsits’, de Bong Joon Ho, que ara fa just un anys que es va estrenar a Canes. A causa de la pandèmia de la covid-19, s’ha vist obligada a estrenar en línia pel·lícules que inicialment tenien previst anar a les sales de cinema. Aquest és el cas de la recent ‘Ex-libris’, de la qual també us n’hem parlat aquí; ‘Mi vida con Amanda’, que arribarà a les nostres pantalles el dia 29, o ‘Bacurau’, que es pot llogar a diferents plataformes de “streaming”. Si els cinemes tornen a obrir el 26 de juny, com és la intenció dels empresaris, ho faran amb ‘Un blanco, blanco día’, guanyadora del Premi Talents al recent D’A Film Festival Barcelona.

Un poble anomenat Bacurau

En un futur molt proper, el poble imaginari de Bacurau, a l’interior de Pernambuco, plora la mort de la seva matriarca. Pocs dies després, els seus habitants s’adonen que la localitat desapareix misteriosament del mapa i comencen a produir-se assassinats inexplicables. Davant d’això, s’hauran de defensar d’un enemic desconegut i implacable.

Els directors

‘Bacurau’ és el tercer llargmetratge de ficció del brasiler Kleber Mendonça Filho, que l’ha codirigit junt amb Juliano Dornelles. El debut en el llargmetratge de Mendonça Filho va ser el documental ‘Critico’, realitzat durant nou anys i seleccionat a nombrosos festivals d’arreu del món. El seu primer film de ficció va ser ‘Sonidos de barrio’, que també va tenir un gran reconeixement internacional. Després, va arribar ‘Doña Clara (Aquarius)’, seleccionat a Canes i als Independent Spirit Awards. Dornelles, per la seva banda, va debutar el 2016 amb ‘O Ateliê da Rua do Brum’, sobre un famós taller de Recife, i ja havia treballat com a director d’art en els projectes anteriors de Mendonça Filho. ‘Bacurau’ va guanyar el Premi del Jurat al Festival de Canes del 2019, i el premi a la millor direcció i el de la crítica al Festival de Sitges passat

Una inesperada barreja de gèneres

Un dels aspectes més destacables de ‘Bacurau’ és la seva rica barreja de gèneres. La pel·lícula comença com un drama rural però, ben aviat, el misteri del que li passa a la gent i diversos elements de tall retrofuturista —com un dron que més aviat sembla un plat volador— ens fan notar que hi ha molt més. Hi tenen lloc l’aventura, la ciència-ficció, la comèdia negra, l’acció, l’slasher, el cinema de John Carpenter, el subgènere de pel·lícules sobre el cangaço —al voltant dels bandits del nord-est del país— però, sobretot, el western, tant el més canònic com l’spaguetti western, per aquest poble de gent innocent envoltat d’enemics poderosos i uns arquetips de personatges molt marcats.

El seu repartiment

Si bé la narració comença seguint la neta de la dona que acaba de morir, interpretada per Bárbara Colen, la pel·lícula gaudeix d’un repartiment coral força extens, i que progressivament anirem veient que es divideix entre els habitants de la vila i els misteriosos estrangers que els amenacen per raons desconegudes. Representant aquests dos pols, hi tenim dos veterans, com són la brasilera Sonia Braga i l’alemany Udo Kier. L’actriu de ‘Doña Flor y sus dos maridos’ o ‘El beso de la mujer araña’, a més de nombroses produccions nord-americanes, i l’actor de ‘Suspiria’, ‘Berlin Alexanderplatz’ o ‘Melancolía’, entre desenes i desenes més, comparteixen cartell amb persones que debutaven davant de la càmera.

Com ‘Doña Clara’, que criticava els depredadors immobiliaris al Brasil actual, ‘Bacurau’ també es pot llegir com una paràbola sociopolítica del país a partir de la història clàssica de la lluita entre uns dèbils —els habitants d’un poble gairebé desaparegut del mapa— i uns forts —representats per les forces estrangeres en col·laboració amb la gent local que es vol aprofitar de la situació—. La intriga i l’atmosfera de la primera part, propera al realisme màgic, i la sorprenent barreja de llenguatges i gèneres —des dels més propis de l’entreteniment internacional als més locals—, fan de ‘Bacurau’ una de les estrenes més originals i estimulants de les darreres setmanes