La María i la Verónica, dues dones espanyoles de generacions diferents, coincideixen a l’habitació d’un hospital a Bèlgica. La María, viu allà des de fa dècades després d’emigrar en la seva joventut; la Verónica és una jove nouvinguda a la recerca de les oportunitats que mai va trobar a la seva terra. Entre elles es forja una amistat peculiar que portarà la María a emprendre un viatge al sud d’Espanya, on es replantejarà tota la seva vida. 

David Martín de los Santos fa quinze anys que dirigeix ​​documentals i curtmetratges premiats a molts festivals. ‘Llévame a otro sitio’, ‘En el hoyo’, ‘Mañana no es otro día’ i ‘23 de mayo’ són els antecedents directes d’aquesta òpera prima. ‘La vida era eso’ neix del desig de mostrar dues dones de diferents edats en un context en què totes estan completament soles. La María, la dona gran, està concebuda com un homenatge a la generació de la mare del cineasta; la Verónica, la més jove, és un retrat d’una joventut obligada a viure en la precarietat.

Un guió perfecte en la seva escriptura, amb girs inesperats que ens porten d’una freda habitació d’hospital a un càlid poble d’Almeria, ens presenta aquestes dues dones que creixen una davant de l’altra teixint complicitats sòlides entre elles. Anna Castillo és la jove Verónica, motor del despertar del desig de la cansada María, que interpreta Petra Martínez, un paper que li ha valgut nominacions als Premis Forqué i Feroz, a més de guanyar el guardó a  millor actriu a Sevilla i la nominació al Goya.

‘La vida era eso’ és un viatge físic, el que emprèn la María des de Bèlgica a Almeria per complir un desig de la Verònica i un viatge interior que la transforma en trobar-se amb un món desconegut i inesperat. Rodada en cinc setmanes i mitja entre Gant i el poble de Las Salinas, el film busca el contrast entre un paisatge gèlid i fosc i un de càlid i lluminós que emmarquen molt bé el descobriment personal de la protagonista. 

David Martín de los Santos demostra la solidesa d’un cineasta que sap narrar amb una gran honestedat i subtilesa. ‘La vida era eso’ és una pel·lícula petita i sense pretensions, una història callada i plena de sentiment que, a poc a poc, s’està convertint en una de les grans sorpreses del cinema espanyol més recent.