La Barceloneta sobre la Copa Amèrica Vela

La Copa Amèrica de vela a Barcelona se celebrarà entre el 22 d’agost i el 21 d’octubre al port de Barcelona, a les aigües que banyen la Barceloneta. Està previst que 2,3 milions de visitants, sobretot d’alt poder adquisitiu, arribin a la ciutat per seguir la competició, en plena temporada alta de turisme. A banda, 2.500 persones relacionades amb l’esdeveniment s’han establert a Barcelona.

Tot plegat està tenint un impacte en el veïnat i en diferents sectors econòmics i, per això, el programa de betevé ‘Horitzó Copa Amèrica’, ha recollit en aquest ‘Especial Barceloneta‘, les seves veus.

Diversitat d’opinions entre el veïnat de la Barceloneta

La Copa Amèrica és nova a la ciutat i molts veïns asseguren que no tenen certeses sobre com els afectarà. Ara bé, a la Barceloneta ja fa temps que se’n parla i es valoren els pros i els contres de l’impacte que tindrà. Mentre que uns confien que es crearà ocupació per als del barri, altres creuen que l’esdeveniment encara propulsa més l’alça de preus dels pisos i la substitució de la població de la Barceloneta.

Hotels més cars i sense disponibilitat a la Barceloneta

Molts hotels de Barcelona pengen el cartell de complet, sobretot els més exclusius, coincidint amb les dates de la competició de vela. Els preus de les pernoctacions s’han encarit i per les dates de la final es troben habitacions entre els 650 i els 7.000 euros la nit en establiments situats davant de la platja, com l’Hotel Arts o l’Hotel W. Uns preus que a l’agost, en canvi, se situen entre els 450 i els 3.900 euros.

L’Hotel Serras, familiar i de luxe, situat al passeig de Colom i amb vistes a les regates, fa un any que està reservat al complet des de l’agost i fins a finals d’octubre. Ho han fet per un preu superior a l’habitual i amb pagament per anticipat. Un clar benefici per a aquest allotjament que fa que Jordi Serra, responsable d’expansió de Serras Collection, no dubti a donar tot el suport que calgui perquè la Copa Amèrica es torni a celebrar a Barcelona.

Jordi Serra, Serras Collection

Albert Gonzàlez, Engel & Völkers

Immobiliàries: el lloguer de pisos s’encareix entre un 20 i un 50 %

Ja han esgotat gairebé totes les propietats que tenen per llogar. Engel and Völkers és una de les immobiliàries que no ha parat de tenir peticions de pisos des de l’any passat, i calculen que ja han fet el 70 % del negoci immobiliari relacionat amb la Copa Amèrica. Entre els encàrrecs que han rebut, hi ha el del lloguer de 200 pisos per a un equip de la competició, i com en la majoria dels casos, la demanda està focalitzada a Ciutat Vella, sobretot la Barceloneta i el Poblenou.

“A Barcelona hi ha molt poques propietats, ens costa molt trobar-ne més per posar a disposició. Cada mes estem activant al voltant de 150 pisos de lloguer, però rebem més de 8.000 peticions, la proporció és de 1/50″, ha explicat el responsable de lloguer a Barcelona de la immobiliària, Albert Gonzàlez. Aquesta demanda ha fet que els preus hagin pujat un 20 %, i alerta que conforme s’acosta la data de les regates, poden pujar fins al 50 %.

Fins ara han rebut encàrrecs de lloguer per 11 mesos, el mínim que es demana per a lloguers de temporada, i arribats ja al maig, són per quatre mesos. Sobretot per persones dels EUA i França. “Al començament teníem habitatges d’una habitació per 1.800 euros, i després de dues habitacions per 2.500 euros, però també n’hi ha alguns per a directius i regatistes per 15.000 euros al mes”, diu Gonzàlez.

Els preus, segons la immobiliària, no tornaran a baixar: “Ara mateix hi ha un pic en els preus per la Copa Amèrica, però després no s’acabaran d’estabilitzar, sinó que quedaran un punt més per sobre del preu que tenien abans de l’esdeveniment”, relata el directiu. El motiu assegura que és que després d’aquest esdeveniment molta gent d’arreu del món s’enamorarà de Barcelona i voldrà comprar-s’hi un pis.

Sindicat de Llogateres: “No es pot regular el lloguer per una banda i potenciar aquests esdeveniment per l’altra”

Una de les veus crítiques amb els grans esdeveniments és el Sindicat de Llogateres, una organització que lluita contra els preus abusius del lloguer i per a habitatges habituals estables. El portaveu, Enric Aragonès, considera que esdeveniments d’aquest tipus generen una gran població flotant concentrada en una zona de la ciutat, amb una gran demanda d’habitatge amb lloguers temporals i d’alt poder adquisitiu.

“No té sentit que d’una banda es reguli el lloguer de temporada i turístic i, de l’altra, que s’incentivin aquests tipus d’esdeveniments que atreuen aquesta població flotant, que perjudica la gent que viu a la ciutat“, argumenta Aragonès. Per això, anima la gent a qui pugen el lloguer o no li renoven el contracte que no marxin: “És complicat fer-ho sol, però amb organitzacions com la nostra podem aconseguir contractes nous, millors condicions o que no ens facin fora de casa”, conclou el Sindicat.

Enric Aragonès, Sindicat de Llogateres

Sergi Ferrer, Associació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta

Veïnes de la Barceloneta

Els restaurants de la Barceloneta, a l’expectativa

Els restauradors de la Barceloneta esperen tenir un estiu amb més activitat de l’habitual. Apunten que ja de per si, entre l’agost i l’octubre, és temporada alta a Barcelona i en aquests mesos ja tenen les terrasses plenes de clientela sense cap gran esdeveniment.

El president de l’Associació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta, Sergi Ferrer, reclama informació a l’organització de la Copa Amèrica per saber com es facilitarà tot el flux de gent que ha d’arribar a la Barceloneta, i quin serà el pla de mobilitat que hi haurà, ja que es temen que es restringirà l’accés dels vehicles privats.

Plataforma No a la Copa Amèrica

Un total de 120 entitats s’han agrupat sota el nom de Plataforma No a la Copa Amèrica per denunciar l‘impacte negatiu de la Copa Amèrica en el veïnat, que apunten que ja està prou castigat pel turisme i per “l’opacitat de l’esdeveniment”. Denuncien que la competició i tot el que la rodeja està aguditzant el problema de l’accés a l’habitatge a la Barceloneta i la substitució del comerç del barri per establiments enfocats a gent d’alt poder adquisitiu i de turistes.

“És una deriva que ve de fa temps, però la Copa Amèrica l’està accelerant. Si normalment reben 12 milions de visitants cada any a Barcelona, ara en rebrem 2,5 milions més, i tots concentrats a la Barceloneta”, critica l’Esther Jorquera, una de les portaveus de la plataforma i veïna de la Barceloneta, que alerta que “de mica en mica veus el dibuix que va quedant del barri, volen que sigui una zona elitista i que nosaltres anem fora, els molestem”. Jorquera lamenta que la Copa Amèrica ja és aquí: “Ara es farà sí o sí, però sobretot lluitem que no es torni a celebrar a Barcelona”.

Entre la llista de perjudicis, hi ha l’afectació a la Festa Major de la Barceloneta, que serà d’una setmana i no pas de dues, i tindrà menys espai, i alerten també de la saturació del transport públic que fan servir els veïns. També es pregunten si a l’estiu podran anar a la platja o quedarà restringit el pas. “Ens ha de quedar clar que la Copa Amèrica no és compatible amb la vida de les veïnes de la Barceloneta”, ha etzibat Jorquera.

L’Ajuntament destinarà 10 M € a la Barceloneta

El consistori ha aprovat una partida de 10 milions d’euros per pal·liar l’impacte que tingui la Copa Amèrica a la Barceloneta. El destí de la inversió encara s’ha de concretar, ja que l’Ajuntament recorda que el pressupost d’aquest 2024 tot just es va aprovar a principis de maig. L’Ajuntament també treballa en el pla de mobilitat que es desplegarà a la Barceloneta i que ha de garantir el bon desenvolupament de l’esdeveniment i la mobilitat del veïnat.