Les obres al solar del Mercat de l’Abaceria, al barri de la Vila de Gràcia, han deixat al descobert la nau central del que va ser la fàbrica cotonera Puigmartí, coneguda amb el nom de Vapor Nou, i que es va construir el segle XIX en aquest espai. Els treballs han deixat al descobert una part de l’edifici principal de la fàbrica, de 87,60 metres de longitud i 14 metres d’amplada.

A la zona nord de l’edifici es conserven una sèrie de construccions o edificis annexos orientats a la travessera de Gràcia, i també uns espais de circulació per treballadors, vehicles i mercaderies. També s’ha trobat el pati de la fàbrica on hi havia dos dipòsits subterranis. De fet, les restes ocupen la totalitat del solar de 3.860 m².

Foto: Institut de Municipal de Mercats de Barcelona

Paviment afectat per l’incendi que va destruir la fàbrica

L’antiga fàbrica era una de les més importants de l’època, estava dedicada a la indústria del cotó i va arribar a donar feina 800 persones en el moment de màxim esplendor. L’any 1861 va ser visitada per la reina Isabel II durant el seu viatge a Barcelona. L’empresa va funcionar des del 1839 fins al 1876, quan va quedar destrossada per un incendi. Precisament ara és visible el rastre d’aquest foc en fragments del paviment cremat, que han quedat al descobert amb les obres.

Foto: Institut de Municipal de Mercats de Barcelona

La troballa no altera el calendari d’obres del mercat

Tant l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona com el servei d’Arqueologia de Barcelona treballen sobre el terreny des de finals de febrer per documentar els vestigis trobats. Preveuen que les tasques s’allarguin sis setmanes, fins a principis d’abril. De fet, la troballa d’aquesta fàbrica tèxtil era esperada i ja s’havia previst en la prospecció que es va fer sobre el terreny, el 2021 i, per tant, no alteraran el calendari d’obres. Patrícia Pinyol, directora d’intervenció arqueològica, assegura que “no hi ha hagut sorpreses amb l’excavació. Estem trobant el que havíem previst”.

Foto: Institut de Municipal de Mercats de Barcelona

El procés que se segueix quan hi ha restes arqueològiques en fer una obra és excavar tot el solar, netejar-lo i fotografiar totes les restes i digitalitzar-les. Un cop s’hagi fet tota aquesta feina s’elaborarà una memòria que s’entregarà a la Generalitat. La previsió és que el mercat estigui acabat a finals del 2025.

Foto: Institut de Municipal de Mercats de Barcelona