Can Baró ha donat el tret de sortida als actes de celebració del centenari amb una exposició de fotografies històriques de gran format repartides per diversos indrets del barri. La mostra consta de sis plafons amb imatges i textos que permeten conèixer les transformacions socials i urbanístiques al barri del darrer segle. S’hi poden veure, entre d’altres, les cases de la Cooperativa dels Periodistes, creades als anys 20, i que van ser l’origen del creixement urbanístic de la zona. També es recorda la pedrera de Can Baró que produïa calç i pedres per a la construcció de murs, i el focus de barraquisme que hi va haver a la zona fins als anys 80.

Activitats fins a finals d’any

Fins al novembre s’han programat diversos actes per commemorar aquest centenari que inclouen conferències, concerts i rutes guiades. Tot plegat ha estat impulsat pel districte d’Horta-Guinardó amb el suport del Pla de barris, el Grup d’Estudis Històrics el Pou i una comissió veïnal. Tal com explica José Luis Petreñas, de l’associació Can Baró Cultural, “l’objectiu és donar a conèixer el nostre barri arreu i fer-lo valer perquè el veïnat se’l faci seu”. La coordinació del projecte ha anat a càrrec de l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) que també es va implicar el 2015 en el centenari de la Teixonera.

Memòria visual de Can Baró

En el marc d’aquest centenari també s’ha engegat un projecte col·laboratiu per recuperar la memòria popular del barri de Can Baró a través de fotografies, documents i testimonis cedits per veïns i veïnes. Per això s’ha creat una pàgina web que s’activarà en breu, Memòria visual de Can Baró, i que vol ser un arxiu obert en línia que vagi creixent amb el temps i les aportacions de persones, entitats, professionals i organismes públics.