Els responsables d’alguns dels centres de participació de Nou Barris han coincidit a definir la jornada com “una votació normal”. A l’Institut Escola Art Oriol Martorell, participants com la Noelia i el José Luis han explicat que han intentat convèncer els seus familiars, contraris a la independència, perquè anessin a votar. Els dos han coincidit a destacar que amb les traves que s’han posat a la consulta s’ha perdut “una oportunitat de veure què pensa tothom”, i auguren que hi haurà una forta abstenció per les condicions en què se celebra el procés participatiu.

La Mònica, la coordinadora de participació del punt de votació de l’Escola Pia-Luz Casanova, es mostra molt sorpresa de les xifres de participació, perquè els havien “avisat que podia ser un districte complicat”. La resposta dels veïns, en canvi, ha fet que en alguns moments del matí la sala habilitada per votar s’hagi fet petita. En aquest mateix punt hi han participat el Francisco i la Sole, que expliquen que el seu vot és “una reivindicació del dret a votar” contra la “prohibició” del govern de l’Estat. La Sole, a més, pronostica que la participació serà alta: “tots els de la meva classe de tai-txi pensen com jo”.

Els voluntaris que han hagut d’obrir l’Institut Sant Andreu s’han trobat que la majoria de les portes del centre havien estat segellades amb silicona. Aquesta circumstància no ha suposat cap problema segons el Ramon, el coordinador del local, que ha explicat que han pogut accedir al centre per una porta alternativa i no ha calgut trucar ningú per ajudar-los a retirar la silicona. El procés de participació ha estat especial també per molts joves com el Kevin i el Marc, encara menors d’edat, que després de consultar-li al Ramon la taula que els pertocava han explicat que la raó principal per què volien votar era senzilla: “ens fa il·lusió, és la primera vegada que ho fem”.