NATIVITAT CUYÀS, paradista del Mercat de l'Abaceria Central "És la quarta generació, a mi m'agradaria que el meu fill continués, però és clar, és que són molts diners." L'Abaceria és un dels últims mercats de la ciutat a reformar-se. Aquest temps d'espera l'han viscut també els paradistes. Molts estan a prop de l'edat de jubilació i ja no es traslladaran a la carpa que acollirà el mercat mentre durin les obres de remodelació. NATIVITAT CUYÀS, paradista del Mercat de l'Abaceria Central "D'aquí que anem a la carpa jo ja tindré 65 anys i ja em toca plegar, llavors tinc un fill que té 40 anys, té una bona feina i és clar, ell està fent quatre números vejam si li sortirà a compte." Ara s'està redactant l'estudi previ de viabilitat, que durarà quatre mesos. La previsió és que d'aquí a dos anys hi hagi el trasllat a la carpa provisional. JERONI MAGRANS, Junta del Mercat de l'Abaceria Central "D'un 40-50% segurament no continuaran, pensa que l'edat de la gent de mercat és una edat que està en un punt complicat." OLGA AGRAMUNT, paradista del Mercat de l'Abaceria Central "No tinc problema d'esperar tots aquests anys, el problema és per a la gent que té més edat i que potser diu: 'potser dos anys sí que em quedaria, però si és d'aquí a sis anys vista, tinc un problema'." L'Institut de Mercats de Barcelona ha tingut la primera reunió amb els paradistes per explicar-los el projecte. A partir d'aquí, hauran d'anar definint les necessitats del nou equipament. Alguns, com el Jeroni, pensen que el nou mercat ha de tenir trets diferencials. JERONI MAGRANS, Junta del Mercat de l'Abaceria Central "La gent de Gràcia està canviant, cada vegada ve més joventut, jo penso que per arrossegar aquesta gent li has de donar, evidentment, el mercat que ells volen, ha de ser un mercat distint i diferenciador entre tots els altres." Els comerciants del mercat creuen que aquesta reforma és molt necessària i urgent. Consideren que l'equipament no convida els compradors a anar-hi, pel fred que fa a l'hivern i la calor a l'estiu, els sostres bruts o el gran nombre de parades tancades que hi ha. Aquest mercat de 1892 busca modernitzar-se amb una reforma que es pot allargar un mínim de sis anys.

Aquest 2015 ha començat amb la notícia que la reforma del Mercat de l’Abaceria Central de Gràcia tira endavant. L’Ajuntament ha adjudicat l’estudi de viabilitat de les obres a l’empresa E-Scentia Global per un import de 60.000 euros. La primera fase s’ha d’enllestir en quatre mesos. Aquesta és una reforma molt esperada pels paradistes de l’Abaceria. Tot i això, es calcula que entre un 40 i un 50% no farà el trasllat a la carpa provisional. El motiu principal per no continuar és l’edat i la manca de relleu generacional. Molts dels comerciants estan al llindar de la jubilació i no els compensa la despesa econòmica que significarà el nou mercat.

Els paradistes, però, consideren que aquesta reforma és molt necessària i urgent. El mercat té moltes parades tancades, fa molt fred a l’hivern i molta calor a l’estiu, els sostres estan bruts i s’ha d’adaptar a les noves demandes de la clientela. Està previst que d’aquí a dos anys es faci el trasllat a la carpa provisional, de 1.900 metres quadrats.