Són els camps que hi havia a la Sagrera els anys 30, i l'entorn de la Maquinista als 40. Aquestes pintures són obra del pintor Frederic Viñals. Tot i que va ser autodidacta i no s'hi va dedicar professionalment, la seva col·lecció la formen unes 1.800 peces, la major part, dedicada als paisatges. PEP VINYALS, comissari i fill de Frederic Viñals ''Era un excursionista, li encantava fer excursions. De fet, tenia una colla de pintors de Sant Andreu que feien excursions, planificaven excursions i anaven a pintar. D'aquí li va venir el gust i l'atracció per la natura i també per contrastar amb la vida diària a la fàbrica o la feina que podes tenir durant tota la setmana.'' Viñals va pintar, sobretot, olis i dibuixos. Però també va dedicar algunes etapes a l'aquarel·la i la cera. El tractament de les diferents tonalitats del color verd i els trets impressionistes inspirats en el pintor Joaquim Mir caracteritzen el seu traç. PEP VINYALS, comissari i fill de Frederic Viñals ''Treballava fent un croquis general i, a partir d'aquí, omplia amb color. I tot el que havia de dir, d'expressar, les sensacions, les llums que hi havia ho feia amb l'expressió del color i amb el joc del color.'' Frederic Viñals va viure a la casa de la seva família paterna, a la plaça d'Orfila, entre els anys 30 i meitat dels anys 50. A més, també tenia l'estudi a Sant Andreu. És per això que aquesta exposició també vol mostrar com era llavors el barri. PEP VINYALS, comissari i fill de Frederic Viñals ''Fer-li un petit homenatge, però també a l'entorn de Sant Andreu: com era, quan ell el veia i quan ell hi vivia. Cosa que es un entorn completament perdut i desaparegut.'' Viñals va morir fa tres anys als 99 anys. Segons el seu fill, fins als 90 encara agafava la paleta de colors i el pinzell per posar-se a pintar.

Frederic Viñals va ser un pintor autodidacta que va dedicar part de la seva obra a Sant Andreu. Tot i que va fer algun retrat, la major part de les seves peces estan dedicades a la natura i als paisatges. Ara hi ha una exposició de la seva obra al Centre Cultural Can Fabra.

Frederic Viñals es considerava deixeble del pintor Joaquim Mir i, per això, les seves pintures tenen trets impressionistes. Viñals, que no es va dedicar professionalment a la pintura, té un miler de peces catalogades i unes 800 més sense catalogar. L’obra s’ha exposat i també s’ha venut a particulars i espais públics.

Aquests dies una mostra al Centre Cultural Can Fabra repassa la seva pintura i, principalment, la que va fer sobre Sant Andreu entre els anys 30 i mitjan 50.