Són els camps que hi havia a la Sagrera els anys 30, i l'entorn de la Maquinista als 40. Aquestes pintures són obra del pintor Frederic Viñals. Tot i que va ser autodidacta i no s'hi va dedicar professionalment, la seva col·lecció la formen unes 1.800 peces, la major part, dedicada als paisatges. PEP VINYALS, comissari i fill de Frederic Viñals ''Era un excursionista, li encantava fer excursions. De fet, tenia una colla de pintors de Sant Andreu que feien excursions, planificaven excursions i anaven a pintar. D'aquí li va venir el gust i l'atracció per la natura i també per contrastar amb la vida diària a la fàbrica o la feina que podes tenir durant tota la setmana.'' Viñals va pintar, sobretot, olis i dibuixos. Però també va dedicar algunes etapes a l'aquarel·la i la cera. El tractament de les diferents tonalitats del color verd i els trets impressionistes inspirats en el pintor Joaquim Mir caracteritzen el seu traç. PEP VINYALS, comissari i fill de Frederic Viñals ''Treballava fent un croquis general i, a partir d'aquí, omplia amb color. I tot el que havia de dir, d'expressar, les sensacions, les llums que hi havia ho feia amb l'expressió del color i amb el joc del color.'' Frederic Viñals va viure a la casa de la seva família paterna, a la plaça d'Orfila, entre els anys 30 i meitat dels anys 50. A més, també tenia l'estudi a Sant Andreu. És per això que aquesta exposició també vol mostrar com era llavors el barri. PEP VINYALS, comissari i fill de Frederic Viñals ''Fer-li un petit homenatge, però també a l'entorn de Sant Andreu: com era, quan ell el veia i quan ell hi vivia. Cosa que es un entorn completament perdut i desaparegut.'' Viñals va morir fa tres anys als 99 anys. Segons el seu fill, fins als 90 encara agafava la paleta de colors i el pinzell per posar-se a pintar.

Frederic Viñals es considerava deixeble del pintor Joaquim Mir i, per això, les seves pintures tenen trets impressionistes. Viñals, que no es va dedicar professionalment a la pintura, té un miler de peces catalogades i unes 800 més sense catalogar. L’obra s’ha exposat i també s’ha venut a particulars i espais públics.

Aquests dies una mostra al Centre Cultural Can Fabra repassa la seva pintura i, principalment, la que va fer sobre Sant Andreu entre els anys 30 i mitjan 50.