La Rambla de Barcelona ha estat, des de finals del segle XVIII, un dels passejos principals de la ciutat. DANIEL VENTEO, historiador “Fins a 1854 la ciutat estava emmurallada, per tant l’Eixample no existia, Barcelona era Ciutat Vella, el que actualment coneixem com a Ciutat Vella, una ciutat on pràcticament no hi havia places.” Des dels inicis es va convertir en l’artèria comercial de Barcelona. La història del passeig no s’entén sense la venda ambulant ni sense la presència d’animals vius, alguns dels quals es llogaven amb una funció ben curiosa. DANIEL VENTEO, historiador “S’estava oferint als comerciants de la Rambla perquè aquests gossets netegessin de ratolins les seves botigues.” Alguns elements, com els urinaris masculins o vespasianes, han desaparegut però d’altres, com la Font de Canaletes, hi continuen. Tot i els canvis, la Rambla sempre ha estat l’escenari dels fets rellevants que passaven a la ciutat. DANIEL VENTEO, historiador “Un termòmetre del batec de la ciutat. Hi ha hagut períodes en què la Rambla ha exercit més com a passeig de la llibertat, ho va ser per exemple durant la dècada dels anys 30 i sens dubte ho va ser a partir de 1975 amb la mort del dictador.” La Rambla s’ha adaptat al llarg dels anys a la realitat del moment, però sempre n’ha mantingut l’essència. DANIEL VENTEO, historiador “La Rambla no deixarà mai de ser el passeig per excel•lència de la ciutat de Barcelona. És bo tot aquest procés que s’ha iniciat en els últims anys de reivindicació de recuperació ciutadana de la Rambla .”

La Rambla de Barcelona antigament era una riera medieval. Quan es va urbanitzar es va convertir en l’espai públic més ample de la ciutat. Aviat l’activitat comercial i social van fer seu aquest passeig. La venda ambulant, la presència d’animals vius i les parades de floristes formen part de la seva història. Una història que ha estat testimoni de les principals reivindicacions ciutadanes dels barcelonins i també l’escenari d’activitats festives.

L’historiador Daniel Venteo, especialitzat en la història de la nostra ciutat, mostra en el seu llibre ‘Barcelona desconeguda’, de l’editorial Efadós, imatges curioses d’aquest passeig. Tot i que la Rambla és una única via, durant anys als diferents trams que la conformen se’ls ha anomenat de diverses maneres. Així es parla de la rambla de Canaletes, de la rambla dels Estudis, de la Rambla de les Flors o Sant Josep, de la rambla dels Caputxins o del Centre i de la rambla de Santa Mònica.

Amb el pas del temps s’ha convertit en una icona indiscutible de Barcelona per la qual passen cada any milers de turistes. Aquesta realitat ha fet que l’Ajuntament reflexioni sobre el futur d’aquest passeig i que treballi per aconseguir un equilibri entre l’activitat comercial i turística, però alhora amb la voluntat de recuperar la Rambla per als barcelonins.