Ferran Fabra i Puig dóna nom a un dels principals eixos comercials de Nou Barris. Tot i això, és un gran desconegut per la majoria de veïns. Per això, els comerciants han aprofitat el 150 aniversari del seu naixement per crear una exposició entorn la figura d’un dels propietaris de la Fabra i Coats. JORDI NAVARRO, president de la Unió de Comerciants de Fabra Centre “Va ser una revolució en el tema tèxtil, però no només això, aquest senyor també tenia que per a aquells temps, era un home molt avançat en els drets socials de cara als treballadors. Per exemple va ser quan es van començar a pagar les primeres jubilacions, una persona quan estava malalta l’indemnitzaven per malaltia... políticament va arribar inclús a ser alcalde de Barcelona” L’exposició a Can Basté és el primer dels actes de l’Any Fabra. Un any en què l’associació de comerciants vol dinamitzar l’eix i sumar socis. ALBERT CAÑELLAS, botiga Kirowa “Ser associat té molts avantatges, es fan moltes activitats i es faran moltes més i el que necessitem és captar socis perquè quan més en tinguem, més es podran fer per al barri.” La mostra es pot veure fins al 30 d’abril. Una jornada en què el passeig també viurà tot un seguit d’actes culturals. A més, es recrearà l’ambient d’un segle enrere, de la Barcelona de Ferran Fabra i Puig.

Fabra i Puig va ser un industrial avançat al seu temps. Va revolucionar el món del tèxtil amb la Fabra i Coats, però també va encapçalar els avenços en drets socials amb els seus treballadors, dotant-los de jubilacions, guarderies a la feina i indemnitzacions per malaltia. També va ser polític i, fins i tot, alcalde de Barcelona als anys 20.

Ferran Fabra i Puig, juntament amb el seu germà Roman, donen nom al passeig que travessa quatre barris del districte i alhora és un dels principals eixos comercials de Nou Barris. Hi ha un centenar d’establiments, uns 40 estan associats a la Unió de Comerciants de Fabra Centre. Aquests comerciants han investigat la història de Ferran Fabra i Puig, ara que es compleixen 150 anys del seu naixement, i han decidit recuperar-ne la figura per donar-la a conèixer al barri, alhora que revitalitzen el comerç de proximitat.

Amb aquests objectius en ment, han inaugurat una exposició al centre cívic Can Basté sobre la història de Ferran Fabra i Puig. La mostra es pot veure durant tot aquest mes, fins al 30 d’abril, dia en què al passeig de Fabra i Puig tindrà lloc una altra de les jornades dedicades a l’Any Fabra. Es duran a terme espectacles de titelles i gimcanes amb una ambientació de la Barcelona de principis de segle XX.