L’hort comuntitari de la Prosperitat es va idear per aprofitar un terrreny degradat rere el casal de joves i ha acabat sent un punt d’unió intergeneracional. Tot gràcies al projecte Ecovincles, que gestionen plegats el casal, l’associació de veïns i la cooperativa ecològica Userda 9. INOCENCIO ALONSO, membre d’Ecovincles “Està definit-se, encara no hi un projecte definitiu, però la idea és de cara a les escoles del barri, fer visites guiades.” SANDRA VALLRIBERA, coordinadora d’Ecovincles “L’objectiu no és treure’n profit i portar-me a casa tantes faves o tants enciams. Si és que la gent entri, treballar la gent com vulgui, participar…” Aposten per les verdures i hortalisses ecològiques. Com també ho és el sistema per aprofitar les aigües pluvials que l’entitat Civicwise ha instal•lat a la teulada del casal de joves. SANDRA VALLRIBERA, coordinadora d’Ecovincles “Han fet una canalització, passa per sota i surt aquí i el que estem fent aquí és posar plantes que puguin aguantar més aigua. Bé, les més de secà són a la part de dalt perquè no els toqui tanta aigua.” El projecte va començar fa dos mesos amb una plantada popular. Ara el fred els ha obligat a conservar els planters uns dies més.

El pla Buits ha facilitat la unió de tres entitats a la Prosperitat (l’associació de veïns, el casal de joves i Userda 9) per donar forma a un hort comunitari, l’EcoVincles. El projecte uneix, doncs, diverses generacions, amb ganes de gaudir del conreu i ensenyar als petits del barri què s’hi pot trobar i com es cultiva un hort urbà.

El projecte EcoVincles va néixer com una iniciativa per endreçar un espai de la part del darrere del Casal de Joves de Prosperitat, que es trobava en desús i degradat. Els mateixos usuaris de l’equipament havien iniciat pel seu compte un hort urbà, que van haver d’abandonar per l’incivisme que patia. El pla Buits els va donar l’oportunitat de reprendre el projecte i, a més, crear sinergies amb altres entitats i veïns del barri. L’Associació de Veïns de la Prosperitat i la cooperativa de consum ecològic i responsable Userda 9 es van afegir a la iniciativa per crear l’hort comunitari EcoVincles.

L’espai està obert a la col·laboració de tot el veïnat. S’hi planten verdures i hortalisses no transgèniques, temporeres, autòctones i plantes típicament medicinals, mediterrànies, a més d’un jardí vertical. El terreny disposa, gràcies a la col·laboració de l’entitat Civicwise, d’un sistema que recull les aigües pluvials del sostre del casal de joves i les canalitza cap al subsòl, amb un sistema de drenatge, per crear un espai de plantes aromàtiques i mediterrànies.

A banda de la creació de l’hort, les entitats volen que l’espai es converteixi en un referent per a la Prosperitat, on realitzar activitats i altres projectes lligats al coneixement i respecte del medi ambient, el verd urbà i el consum responsable, sense oblidar la realització d’activitats educatives, d’intercanvi intergeneracional i lúdiques.