Un superheroi imbatible o una princesa dèbil són personatges que apareixen sovint als còmics. Una visió del gènere que segons els impulsors de l’exposició alimenta la reproducció d’estereotips sexistes. Aquesta mostra recull exemples concrets de com es materialitza el masclisme als còmics, precisament per reflexionar al voltant de la igualtat. SERGI ESPINOSA, programador de l'Ateneu l'Harmonia "Una de les tasques que ens hem plantejat des de l'Harmonia és que l'educació que rebin els joves que passen per aquí sigui una educació feminista. I tots aquests tipus de recursos ens ajuden molt a visibilitzar aquesta problemàtica que hi ha d'educació hetero-patriarcal." La mostra també inclou obres que defensen obertament la diversitat de gènere i ensenyen a combatre el masclisme. El missatge està dirigit, sobretot, als joves i adolescents. SERGI ESPINOSA, programador de l'Ateneu l'Harmonia "Òbviament que la gent gran també se l'ha d'intentar reeducar cap al feminisme però els joves que encara estan per formar-se són els que realment és important s'eduquin segons el feminisme perquè són el futur i d'ells dependrà el que passi d'aquí a uns anys." També formen part de l'exposició algunes creacions d'adolescents que es van presentar al Premi Jove de Còmic Sant Martí 2015. Les historietes denuncien la violència masclista i serveixen per prevenir-la.

L’Ateneu l’Harmonia acull fins al 30 de gener l’exposició “Còmics contra el masclisme”. La mostra està adreçada al públic adolescent i jove i té l’objectiu de sensibilitzar sobre la violència masclista.

El còmic pot sensibilitzar sobre la violència masclista però, sovint, reforça estereotips i fomenta discriminacions de gènere. Per això la regidoria de Feminismes i LGTBI ha produït una exposició en què es mostren alguns dels còmics que han ajudat a combatre el masclisme. L’objectiu d’aquests treballs és mostrar imaginaris igualitaris i no sexistes. La mostra està adreçada al públic adolescent i jove i consta de 12 panells de cartró d’un metre d’ample per dos d’alçària.

L’exposició està inclosa dins del catàleg d’exposicions i recursos pedagògics del Centre per a la Igualtat i Recursos per a les Dones (CIRD) i es pot visitar a l’Ateneu l’Harmonia fins al 30 de gener. A “Còmics contra el masclisme” es poden veure alguns exemples de còmics no sexistes escrits i il·lustrats per dones. També es recullen alguns dels treballs que es van presentar a la darrera edició del Premi Jove de Còmic Sant Martí per la prevenció i erradicació de la violència masclista.

L’Ateneu l’Harmonia es declara equipament feminista. “Vivim encara en una societat patriarcal i per defecte masclista, i per això des de l’ateneu fomentem l’educació feminista entre els joves que passen per l’equipament”, ha explicat Sergi Espinosa, programador d’activitats de l’Ateneu l’Harmonia. “Els joves són el futur, se senten atrets pel còmic i creiem que l’exposició pot ser una activitat que els atraurà”, ha afegit. L’Ateneu l’Harmonia inclou habitualment en la seva programació tallers de sensibilització envers la dona, concerts per denunciar les accions masclistes i obres de teatre en què es destaca el paper de la dona.