Aquest carrer va sorgir durant la primera meitat del segle XIX. La masia Can Grau va vendre i parcel·lar les seves terres per fer-hi cases. El vial té forma d'ela i els habitatges tenien un hort davant. El carrer de Grau originàriament es va anomenar carrer de Sant Francesc. JORDI PETIT, historiador i arqueòleg "Un dels primers propietaris que va començar a parcel·lar els terrenys es deia Francesc. En aquella època molta gent santificava el seu nom per donar nom al carrer." 135 vials apareixen en aquest llibre. Tots van existir abans que el poble de Sant Andreu del Palomar s'annexionés a la ciutat l'any 1897 i només mitja dotzena han desaparegut. Els carrers s'estendrien pels districtes actuals de Sant Andreu, Nou Barris i una part d'Horta-Guinardó. El llibre, elaborat per aquests dos historiadors després de més de quatre anys d'investigació sobretot en arxius notarials, està pensat en format de fitxa. JORDI SÁNCHEZ, historiador "Posem un quadre en el qual hi ha la llargada del carrer, veure l'inici i final del carrer perquè la gent pugui ubicar-ho. Ubicar també el barri. També he fet un apartat que es diu carrers relacionats." De moment se n'han posat a la venda 500 exemplars al Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, l'Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris i llibreries del barri. Els autors tenen previst, en un futur, fer una segona part sobre els carrers posteriors a 1897.

‘Història dels carrers del poble Sant Andreu de Palomar’ recull en forma de fitxa una informació àmplia dels carrers més antics de Sant Andreu, aquells vials que existien abans que el municipi s’annexionés a la ciutat de Barcelona el 1897. Per això el llibre inclou informació de carrers dels districtes actuals de Sant Andreu, Nou Barris i una part d’Horta-Guinardó.

El carrer més antic documentat és el carrer Gran de Sant Andreu. Va ser via romana, després camí ral i posteriorment, carrer major. El segon carrer més antic que apareix al llibre és el carrer de Pons i Gallarza, que data del segle XIV. El carrer de Grau és més recent però té una història curiosa. Data de la primera meitat del segle XIX. Es va obrir dins de les terres de la masia de Can Grau i té forma de L. Inicialment, una part va rebre el nom de Camp de l’Empedrat i l’altra era coneguda com els Horts d’en Grau. Posteriorment, es va anomenar Sant Francesc perquè va ser el nom de la persona que el va parcel·lar per fer-hi cases. Més endavant l’Ajuntament li va posar el nom de carrer d’Almansor però el 1907 se li va tornar a canviar al nom. Des de llavors se’l coneix com a carrer de Grau.

Jordi Petit i Jordi Sánchez són els autors del llibre. Aquests historiadors han trigat quatre anys a investigar i recopilar informació, sobretot de l’Arxiu Notarial, per redactar-lo. En aquest llibre cada carrer es detalla en forma de fitxa. S’hi inclouen dades com la llargada del carrer, els punts d’inici i final, el barri on estan ubicats i els carrers propers o que tenen alguna relació històrica. Se n’han editat 500 exemplars que es poden trobar a les llibreries del barri, al Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i a l’Arxiu de Roquetes. Els autors tenen al cap treballar, en un futur, en una segona edició del llibre, que inclourà els carrers apareguts a partir de 1897.