RAMON ESPUNY, president del Sindicat de Periodistes de Catalunya "Poquet a poquet s'està erosionant el que s'havia aconseguit, sobretot a Catalunya a la premsa local, amb l'audiovisual local. Això pot ser una pèrdua de pluralisme, de punts de vista, del dret a la informació i això no és bo per a la democràcia"

Sota el lema “Què quedarà del periodisme?” alguns professionals han debatut alternatives perquè el periodisme recuperi el seu paper. Per Espuny, les retallades als mitjans públics suposen una doble retallada, ja que vulneren el dret a la informació, perquè no es pot garantir.

En aquest context, quin és el futur del periodisme? Amb aquesta pregunta ha començat la IV Assemblea de Periodistes. Segons la periodista experta en Internet, Silvia Cobo, “hi ha 11.000 periodistes a l’atur”, i precisament d’aquesta “necessitat de fer coses sorgiran nous models”. En la mateixa línia ha parlat l’exdirector adjunt del diari ‘Público’, Pere Rusiñol, que considera que “és un bon moment per l’autoorganització i per ocupar espais”. L’exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació  Joan Manuel Tresserras ha defensat que el periodisme és una eina essencial per a la democràcia, i ha afirmat que “una ciutadania mal informada mai no serà lliure, i sense gent lliure no hi ha democràcia”.

Segons el Sindicat de Periodistes, els mitjans de comunicació, especialment els públics, han vist degradades les seves condicions laborals a causa de les retallades que ha aplicat l’administració en els darreres mesos. De fet, darrerament han tancat televisions com la de l’Hospitalet, i han deixat d’existir rotatius com el diari ‘Público’.  

La trobada, organitzada pel Sindicat de Periodistes, de Catalunya i el Sindicat de Professionals de la Comunicació, s’ha celebrat al Centre Cívic del Pati Llimona.