Molts barcelonins coneixen aquesta plaça però pocs li donen valor. Segurament hi han passat de camí als grans esdeveniments que s’organitzen al recinte del Fòrum. Els veïns asseguren que és llavors quan hi freqüenten actituds incíviques. És la plaça de Leonardo da Vinci. Ara volen canviar la situació. PERE ARBOÇ, Associació ZonaFòrum “Per intentar evitar que això només serveixi per festes, per ‘botellons’, per gamberrisme.” Per això, recullen propostes per dinamitzar l’espai. Una és ‘El passeig de la pau’, d’aquests dos arquitectes. Preveu convertir la plaça en l’eix central d’un recorregut interactiu pel passeig marítim que, amb una actuació mínima, homenatjaria tots els premis Nobel de la història. “Posar en valor tot el que ja tenim. No fa falta construir res més, no fa falta fer més activitat, sinó posar en valor i treure-li el màxim rendiment.” “A banda de la intervenció en l’espai públic, es proposen una sèrie d’activitats per dotar-lo de significat. Per exemple, celebrar-hi el Dia Internacional de la Pau o fer-hi visites per a escoles.” També aprofitar els equipaments que hi ha per fer-hi actes a escala internacional. JOSEP CUÉLLAR, ideòleg del projecte “Que sigui un referent inclús de cara a Nacions Unides. A mi el que m’agradaria, i al grup que estem treballant és que fos el parc de les Nacions Unides.” De moment, un d’aquests equipaments, el Museu Blau, acollirà demà a les 12 del migdia, una presentació del projecte.

La idea és que el Passeig de la Pau sigui un recorregut per tot el litoral que homenatgi els premis Nobel de la Pau i que tingui dos portals. El primer dels quals es faria a la Rambla i el segon, a la plaça de Leonardo da Vinci, al Fòrum. De fet, aquest últim seria l’espai central.

La intervenció urbanística seria mínima però vindria acompanyada d’una programació d’activitats amb l’objectiu de donar un significat a l’espai aprofitant els equipaments que ja hi ha a la zona, com el Centre de Convencions Internacionals de Barcelona o el Museu Blau. Precisament, és aquest darrer l’indret escollit per presentar la proposta als veïns i entitats dels barris en contacte amb el Fòrum. L’objectiu: sumar suports per tirar-la endavant.

De moment, els promotors de la iniciativa, l’Associació Zona Fòrum, l’han presentat al Comissariat de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona i estan en espera de rebre una resposta que, expliquen, s’ha retardat amb el canvi de govern municipal.