Tres viatges, cinc euros. El preu ha canviat, però l’atracció és la mateixa des de fa molts anys. De fet, aquests cavallets de la plaça d’Alfons el Savi, al Baix Guinardó, són els últims permanents a la via pública que queden a Barcelona. A partir dels 60 s’instal·len de manera més o menys estable a Horta i a Gràcia, en indrets com la plaça d’en Joanic o la plaça del Diamant després d’haver anat de fira en fira durant anys. JOSEP MARIA CONTEL, historiador “Aquests carrusels eren de gent firaire que anava a totes les fires però si tenien el rèdit i la tranquil·litat de no haver d’anar muntant i desmuntat i sobretot si tenien fills petits podien anar a l’escola perfectament.” Un motor elèctric activa el mecanisme que fa funcionar el cotxe de bombers, el taxi o el carro de cavalls. Aproximadament 20 places i dos nivells amb diferents elements. PILAR VILA, veïna “És molt a prop de casa i és un clàssic de fa molts i molts anys.” Els cavallets han sobreviscut la reforma que va treure el viaducte del Guinardó de la plaça d’Alfons el Savi el 2011. De fet, es van aprofitar les obres per restaurar-los i és que tenen prop de noranta anys. TOMÀS MARTÍNEZ, veí “La primera vegada que el vaig portar, que tenia dos anys i pocs li vaig dir, va que l’avi et portarà a uns cavallets on portava la mare quan era petita i li va fer una il·lusió brutal.” Ara, els propietaris de l’atracció fan una crida per recopilar fotografies. Volen recuperar així la història dels darrers cavallets de la ciutat.

Situats just al davant de l’entrada principal del parc de les Aigües, són els últims que encara es posen en marxa diàriament a la ciutat. Al marge dels d’aquesta plaça, a Barcelona només hi ha cavallets itinerants, que s’instal·len en un punt o en un altre coincidint amb les festes majors o actes especials que hi pugui haver als diversos barris al llarg de l’any. 

L’atracció infantil de la plaça d’Alfons el Savi, que té prop de 90 anys, ha estat en diferents punts de Gràcia i Horta-Guinardó, des que els propietaris van decidir establir-se en un lloc fix en comptes d’anar de fira en fira a la dècada dels 60. Al punt on són ara, ha resistit fins i tot la darrera reforma de l’espai, que va finalitzar el 2011 i va comportar l’enderroc del viaducte del Guinardó. Mentre van durar els treballs, però, va desaparèixer durant un temps, moment en què s’estava restaurant.

Actualment són molts els avis que hi porten els néts recordant que ja hi duien als fills temps endarrere. Tres generacions de persones que viuen als voltants s’han fet seva aquesta atracció que a hores d’ara ja és única a la ciutat. Aquests dies els responsables dels cavallets han iniciat una campanya per recollir fotografies antigues per reconstruir-ne la història. Les imatges es poden enviar a l’adreça babypatufet@gmail.com.