Les obres de recuperació del baluard del Migdia avancen. Ja se n'ha finalitzat la segona fase i ja és visible bona part de l'estructura defensiva i de la muralla, totes dues del segle XVI, la contraescarpa i part del rec Comtal. Les restes arqueològiques es poden veure a peu de carrer des d'aquesta barana que en ressegueix tot el perímetre. També s'ha construït una baixada al fossat, però només serà accessible per a tasques de manteniment. A banda de la recuperació del baluard, també s'ha urbanitzat l'entorn amb un nou espai públic per als vianants que connecta els barris del Born i la Barceloneta. GALA PIN, regidora de Ciutat Vella "És un espai que fins ara no teníem a l'imaginari col·lectiu, ni els veïns del Born, ni els de la Barceloneta. La recuperació del Baluard i aquesta reurbanització que s'ha fet pretén ajudar a aquesta connexió entre els dos barris." Per donar per acabada la reurbanització de la zona queden encara uns cinc mesos de treballs. S'està excavant la zona de l'interior del baluard per acabar de coneixe'n els detalls arqueològics.

Aquest dilluns s’ha anunciat la finalització de la segona fase dels treballs d’urbanització i restauració de les restes arqueològiques de l’antiga muralla de Barcelona, descobertes el 2006, en uns terrenys que uneixen el Born i la Barceloneta. Els treballs han permès recuperar un gran tram del baluard del Migdia i de la muralla, ambdós del segle XVI; la contraescarpa, datada de principi del segle XVIII, i dos canals. Un d’aquests era un canal auxiliar del rec Comtal i l’altre estava integrat a l’obra de la contraescarpa i creuava en diagonal el fossat. També ha estat possible documentar altres estructures ferroviàries dels segles XIX i XX.

El projecte urbanístic que estava previst en aquests terrenys es va modificar per tal de preservar les restes històriques. El consistori també ha confirmat que el Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona ja ha començat a lliurar els habitatges de la promoció del número 15 del carrer del Doctor Aiguader, construïts al solar on es va dur a terme la segona fase d’intervenció arqueològica.

Els treballs d’urbanització han tingut un cost de dos milions d’euros en l’àmbit delimitat pel carrer del Doctor Aiguader, el carrer de la Marquesa, els edificis adjacents al carrer d’Ocata i el pentinat de vies de tren de l’Estació de França fins a Doctor Aiguader. El projecte ha implicat la pavimentació i drenatge de la zona, així com l’execució d’una zona d’estada i arbrat. A més s’han destacat les restes del baluard amb la pavimentació i drenatge de l’entorn. També s’ha construït una baixada al fossat, d’accés restringit. S’ha ubicat una barana de protecció que delimita el perímetre de les restes i serveix també de balcó als terrenys i s’hi han instal·lat uns llums ornamentals que funcionen de forma independent de la resta d’enllumenat públic.