El Camí Amic de l’Eixample va començar fa 15 anys. Ara, amb un projecte totalment consolidat, incorpora tres centres públics. Els instituts Poeta Maragall, Ernest Lluch i Viladomat. Les intencions pedagògiques de l’any 2000 han acabat arrelant en el barri. XAVIER RIU, Camí Amic “Avui l’educació ja no la poden fer només els mestres a l’aula amb els seus nanos, molts agents socials que hi participen. Per tant, els mestres veien que necessiten aquesta complicitat, aquesta és la primera idea, i la segona, que és més important crear una vivència als nostres infants, que no pas mil explicacions.” Cada escola té els seus reptes particulars. Instal•lar un semàfor més, unes tanques noves o voreres més amples. En el cas de l’Escola Diputació, tenir un quiosc a prop de l’entrada. Però un altre tipus de repte és el de guanyar espais més grans, on els nens siguin més autònoms. XAVIER RIU, Camí Amic “Hem aconseguit ampliar les voreres de Borrell i ara sembla que l’Ajuntament està molt obert a fer una operació dels trams de Consell de Cent.” El Camí Amic, que integra també diverses entitats veïnals, culturals, esportives i socials ha comptat des del primer dia amb la complicitat del Centre Cívic Casa Golferichs. KATY SÁNCHEZ, CC Casa Golferichs, Camí Amic “Creiem que el centre cívic ha d’estar allà per fomentar i per donar força a aquestes iniciatives.” Entre els objectius més immediats hi ha que el projecte continuï creixent i que cada escola tingui autonomia a l’hora de proposar solucions a les problemàtiques que detecti. La propera trobada, que serà ja la 16a, se celebrarà el 3 de juny.

Els impulsors del projecte Camí amic treballen perquè escoles, equipaments públics i entitats veïnals facin d’aquesta zona de la ciutat un espai més amable per als veïns. De fet, la iniciativa va néixer amb l’objectiu de crear una xarxa social a la zona per tirar-hi endavant accions de millora, com la col·locació de nous semàfors o l’ampliació de voreres.

Més enllà d’accions concretes, una de les finalitats del Camí amic és convertir la ciutat en un espai d’aprenentatge, en què els més joves tinguin autonomia a l’hora de proposar solucions a les problemàtiques que detectin. Entre les entitats que en formen part, n’hi ha d’educatives però també de cíviques, veïnals, esportives, culturals i comercials de tres barris, la Nova i l’Antiga Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni.