El festival Tradicionàrius torna a la seva cita habitual i com cada mes de gener omplirà de música folk els escenaris, tot i que enguany també ho haurà de fer també a través de les pantalles. Han programat un total de 48 activitats: 31 concerts, estrenes absolutes i presentacions de discos i llibres. Expliquen que no volien que la situació actual convertís aquesta trobada de la música d’arrel en un festival de mínims.

“No parar màquines, continuar amb les màquines ben engreixades i continuar endavant. D’aquesta forma estàvem donant un suport a tot el sector de la cultura que en aquests moments ho està passant malament”, afirma Carol Duran, directora artística festival Tradicionàrius.

31 concerts amb gran presència catalana

Aquesta edició, marcada per les restriccions per la covid-19, hi tindrà molt pes la música de proximitat, expliquen que serà un any per descobrir artistes i propostes amb DO catalana. Però també sonaran alguns grups de València, Segòvia, Galícia, Astúries, Occitània o les illes Balears.

Eliseo Parra serà l’encarregat d’estrenar l’escenari d’aquesta 34a edició del festival. Abans hi haurà el ball homenatge a la plaça d’Anna Franch a càrrec de Pau Benítez i Blanca Mostaza.

Altres artistes que passaran pels escenaris del CAT i que ja són uns habituals del festival són Ruralia Urbana o Jaume Arnella i Rafel Sala. O Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic i Luar Na Lubre que s’encarregaran d’acomiadar els tres mesos de música tradicional l’últim cap de setmana de març.

Les dones tindran gran presència

També destaquen enguany les nombroses propostes liderades per dones que demostra que s’han anat fent un lloc en la música d’arrel des de fa anys. Des de Marala a Cocanha o Les Violines.

El gruix important del festival seran els concerts presencials, però també s’han hagut d’adaptar i hi haurà algunes propostes digitals. O fins i tot una combinació. És el cas de Sabor de Gràcia, que participa per primera vegada al festival amb un espectacle al CAT i una ruta per Gràcia en línia.

Dos concerts especials al Palau de la Música

I com a novetat, la col·laboració amb el Palau de la Música que s’enceta aquesta edició i que esperen que es repeteixi els anys vinents. S’hi podran veure dos concerts especials. Barcelona Gipsy Balkan Orchestra estrenarà el disc ‘Nova era’, i Rodrigo Cuevas presentarà ‘Trópico de Covadonga’, un repàs del seu aclamat àlbum “Manual de cortejo”.

Carol Duran s’estrena en la direcció del festival

La violinista Carol Duran ha agafat el relleu de Jordi Fàbregas en la direcció del festival. Explica que se sent com a casa, ja que el Tradicionàrius l’ha vist créixer. De moment ha agafat el càrrec amb il·lusió i ganes de continuar aquest projecte amb 34 anys de trajectòria, tot i que ja pensa en fer noves aportacions al festival. Té com a reptes de futur crear noves connexions internacionals i ampliar públics, per tal d’arribar a més segments de la població, “perquè la música d’arrel és arreu”, diu Duran.