La 33a edició del festival Tradicionàrius engega aquest divendres i s’allargarà fins al 3 d’abril. Hi participaran 49 grups i artistes en més de 70 activitats, que seran un aparador de la feina que s’està fent en la música d’arrel.

El festival d’enguany s’ha volgut dedicar a l’acordionista basc Kepa Junkera per celebrar la seva recuperació després d’un problema greu de salut. De fet, el concert inaugural serà una empenta per aquesta millora amb l’espectacle Kepa Aurrera, en què actuaran músics que han col·laborat amb ell i un segon concert del grup internacional Gaizca Project. “Per aquesta col·laboració i aquesta amistat que hem tingut aquests anys, volem dedicar-li aquest primer concert i el festival, transmetre-li uns bons ànims de recuperació”, assenyala el director del Tradicionàrius, Jordi Fàbregas.

Nou cicle de petit format

El festival aposta per nous formats i presenta també un nou cicle: Concerts Arran de l’Escenari. Amb aquesta iniciativa, els músics baixaran a la platea per trobar-se amb el públic. Serà el cas de Manu Sabaté, que tocarà sol a la platea acompanyat de la gralla, la tenora o el clarinet per presentar el seu espectacle ‘Los’. Explica que “pels intèrprets sempre és molt interessant tenir aquest espai on poder explorar i experimentar coses de formats més petits”.

La música tradicional a l’escola

A més d’aquest nou cicle, també s’inicia el projecte Escoles al CAT amb l’objectiu de portar la música d’arrel a les aules. “Apropar-los a la cultura popular, nosaltres des del nostre punt que és la música tradicional, però la gràcia és apropar la cultura popular que tenen al seu entorn i que l’entenguin una miqueta al complet”, apunta una de les creadores, Clara Ayats. Seran tres espectacles que començaran al mes de març. Encara es poden inscriure les escoles de tot el territori.

També s’afegeixen aniversaris destacats. És el cas dels 40 anys dels Grallers de l’Acord i els 25 anys que l’Ovidi Montllor va marxar de vacances amb la reinterpretació del grup valencià Diluvi.

Foguerons també a Montbau i el Poblenou

El Tradicionàrius obrirà el cicle festiu de Sant Antoni a Barcelona amb un programa d’activitats global a tota la ciutat. Un programa en què també s’inclouen la cavalcada dels Tres Tombs a Sant Andreu, la festa de la Porkada del Clot, la Festa Major de Sant Antoni i els Foguerons de Sant Antoni. Com a novetat, la tradició balear dels foguerons s’expandirà fora de Gràcia i se celebrarà també a Montbau i el Poblenou.