Encara custodiada per tanques, la creu de terme torna a lluir a la Trinitat Vella. Durant cinc anys, mentre s'han fet aquests pisos i adequat l'entorn, ha estat amagada entre les runes i material de l'obra. JOAN PALLARÈS, historiador "Feia uns quants anys que estava exposada a sol i serena, i veig que llueix molt encertadament perquè es pugui fotografiar amb tot l'esplendor, encara que naturalment no té aquella patina de les coses antigues." Aquesta creu és una rèplica de l'antiga creu de terme de la vila anterior de Sant Andreu de Palomar. És d'origen medieval i indicava el final del terme de Barcelona. D'altra banda, recorda que aquí estava emplaçada la quinta forca. JOAN PALLARÈS, historiador "Molt a prop d'aquí hi havia la cinquena de les forques jurisdiccionals de la ciutat de Barcelona, el Coll de Finestrelles, i la gent identifica la creu amb la cinquena forca." Aquesta és l'única creu de terme que hi ha actualment al districte de Sant Andreu. Pallarès considera oportú que s'acompanyi d'una placa per explicar la història.

El terme municipal de Barcelona tenia durant l’edat mitjana jurisdicció criminal pròpia. Des de la sortida de la ciutat pel Portal Nou i fins al límit del terme municipal s’hi podien comptar quatre forques. Totes, situades en zones de pas i en cruïlles de camins, llocs ben visibles on tothom podia veure els condemnats a mort. Les forques pretenien ser un toc d’atenció per a qui venia del Vallès i comprovava “in situ” com la justícia barcelonina executava les penes de mort. La cinquena i darrera forca es trobava, precisament, al Turó de Finestrelles, a la Trinitat Vella, i es coneixia com la quinta forca.

La forca de la Trinitat Vella era la que es trobava més allunyada del nucli de la ciutat, just en un dels límits del terme municipal de Barcelona. Per recordar aquest indret històric s’hi va plantar una creu de terme el 1996 en un dels extrems del barri. Es tracta d’una reproducció de la creu de Sant Andreu datada de 1375, que va estar durant segles en una cruïlla del camí ral i que es va traslladar al cementiri de Sant Andreu el 1889. Aquesta creu de terme es va haver de canviar d’ubicació uns metres el 2009 a causa de l’inici de les obres d’un pisos de protecció. Dos anys més tard, l’Ajuntament va guardar la creu de terme perquè havien de començar els treballs de perllongació del carrer del Tossal i de la reforma de la carretera de Ribas.

Aquesta setmana, les obres de la carretera de Ribas i la reurbanització de l’entorn del carrer de Tossal han finalitzat i la creu de terme s’ha tornat a col·locar al seu emplaçament amb l’objectiu de rememorar la quinta forca.