La Casa de los Navarros es va ubicar Des que es va fundar, l’any 1923, i fins als anys 60 a diversos locals de Ciutat Vella. Van ser anys en què molts navarresos van venir a Barcelona a buscar feina. La Casa era un punt de trobada i un centre d’activitats de tot tipus. KOLDO LARREA, president de la Casa de Los Navarro - Nafarren Etxea “Era un retrobament de més o menys veïns de la mateixa zona o del mateix poble en el qual el principal era el contacte, recordar de quina casa, de quin poble venien, de quines famílies i sobretot a través de la música, del cant, del ball” L’any 1970 amb l’entitat consolidada amb més de 600 socis es decideix comprar uns terrenys al passeig de Maragall on es va construir la casa actual. Va costar 12 milions de pessetes i es van buscar diverses fórmules per finançar-la. KOLDO LARREA, president de la Casa de Los Navarro - Nafarren Etxea “Es va fer una primera compra del terreny amb la qual els navarresos compraven bons que costaven 125 pessetes per a la compra del terreny.” Eren anys d’esplendor per a la casa regional, que fins i tot es va atrevir a portar les vaquillas a la ciutat. KOLDO LARREA, president de la Casa de Los Navarro - Nafarren Etxea “Fins i tot es creaven quadrilles que anaven pels carrers de Barcelona el dia de Sant Fermí i es llogava les Arenes per fer les vaquillas a l’estil de Navarra.” Ja als anys 80 i 90 la Casa es va fer coneguda per la celebració de Sant Fermí amb activitats variades per difondre la cultura navarresa. KOLDO LARREA, president de la Casa de Los Navarro - Nafarren Etxea “Els dies que Sant Fermí toca en dissabte i diumenge aquí no s’hi cap. Però és veritat que Sant Fermí és una mica el centre de les festes del barri i de la Casa.” Ara l’entitat ja pensa en el centenari d’aquí a set anys amb el repte d’atraure gent jove que doni continuïtat a la Casa de los Navarros.

L’any 1946 i després d’un periple per diversos locals de Ciutat Vella, es van instal·lar al carrer de Montcada, on la casa regional es va consolidar amb una intensa activitat social i cultural.

Als anys 70, sota la presidència de l’empresari Florencio Ferrer, es van traslladar al passeig de Maragall, a tocar del barri d’Horta. L’entitat va comprar un solar i va edificar la nova seu i el frontó per 12 milions de pessetes. Molts socis van col·laborar a finançar les obres amb l’adquisició de bons per valor de 125 pessetes per a la compra del terreny i de 150 pessetes per a la construcció de la casa.

Com a bons navarresos van portar a Barcelona moltes de les tradicions de la seva terra, com la celebració de Sant Fermí, amb el “txupinazo”, el 6 de juliol, que ja s’ha convertit en una tradició de la ciutat i que cada any aplega més gent a la seu de l’entitat.

Actualment La Casa de los Navarros té uns 600 socis. La música, la gastronomia i el joc de la pilota centren les activitats de l’entitat, que d’aquí a set anys celebrarà el centenari de la fundació.