“Hola, bon dia, senyora Ramos. Què tal? Tot bé? Tot en ordre? - Tot correcte Manel, tot correcte. Vale, gràcies.” Aquesta és una de les converses que Manel Nebot, conserge d'una de les comunitats pròximes al Turó Parc, té diàriament amb les sis persones grans que viuen soles a l'edifici. MANEL NEBOT, conserge “Si no els localitzo, pujo a dalt, truco al timbre. Fins que no el localitzo no paro. Per saber que estan bé o el que sigui.” Ell és un dels 100 conserges del barri que vetllen pel benestar de veïns com la Maria Neus. MARIA NEUS LLADÓS, veïna de Sant Gervasi – Galvany “El porter em dóna una seguretat tremenda. Si ell per exemple va a recollir la brossa i veu que jo no l'he treta, em truca al mòbil meu i em diu, escolti. No no, que m'he descuidat de dir-li que no sóc a casa. No vindré fins més tard. A nivell personal, fora de sèrie.” Fa dos anys, l'Associació de Veïns i Comerciants del Turó Parc va adaptar el programa Radars demanant la col·laboració dels conserges del barri. Gràcies a aquest sistema d'alerta ja s'ha salvat més d'una vida. MANEL NEBOT, conserge “Una senyora, la senyora Dolors d'aquí el primer, tercera li va donar un infart i vaig haver d’entrar jo perquè no hi havia ningú i vaig trucar a l'ambulància i tal. I al final va sortir bé.” BARTOLOMÉ CRIADO, president de l'AV i Comerciants del Turó Parc “La gente se siente más protegida, no solamente por el hecho de que el conserje este preocupado por cómo se encuentren físicamente, sino que también detectamos posibles anomalías como puede ser la intrusión en los pisos de personas que no tienen que entrar, comerciales que se hacen pasar por comerciales del agua, del gas y la electricidad.” D'aquesta manera les comunitats de veïns del Turó Parc han implantat un sistema que ells creuen més eficient per ajudar la gent gran en cas d'emergència.

L’Associació de Veïns i Comerciants del Turó Parc – conformada per unes 500 comunitats de veïns- va implantar fa dos anys la seva pròpia versió del programa Radars, per tal de vetllar perquè la gent gran que viu sola al barri se senti protegida. L’entitat va demanar ajuda els conserges de les comunitats.

El Manel Nebot és una de les 100 persones que treballen als blocs de pisos del Turó Parc i col·labora en aquest projecte. “Truco cada matí a les sis persones grans que viuen a l’edifici. Si no els localitzo pujo a dalt, truco al timbre. Fins que no els localitzo per saber si estan bé no paro”, assegura el Manel. Si bé al principi aquest sistema es va desenvolupar gràcies a la participació de veïns i veïnes voluntàries, comerciants i professionals de les entitats del barri, fa dos anys, l’associació va demanar col·laboració als conserges, que tenen una relació directa i diària amb les comunitats.

La Maria Neus Lladós és una de les veïnes del barri que es beneficien d’aquest projecte. “El porter em dóna una seguretat tremenda. Si ell per exemple va a recollir la brossa i veu que jo no l’he treta, em truca al mòbil i em pregunta si hi ha algun problema. He de dir que a nivell personal fa un treball fora de sèrie.”

Una de les prioritats del projecte Radars és reduir el risc d’aïllament i d’exclusió social de les persones grans, a més de crear una xarxa que permeti actuar amb eficiència en cas d’emergència. El president de l’Associació de Veïns i Comerciants del Turó Parc, Bartolomé Criado, explica que van començar a implantar el projecte amb els comerços però “quan una persona fa dies que no va a comprar el pa pot ser que arribis tard”. Per això, valora la proximitat i immediatesa que dóna la col·laboració dels conserges. Gràcies a aquest sistema preventiu s’ha pogut salvar la vida de més d’una persona.