Antoni Gaudí va concebre la Sagrada Família amb un estil inspirat en la natura que la va fer universal. L'arquitecte es va incorporar el 1883 al projecte, que es va encetar en uns terrenys que s'ubicaven a l'antic municipi de l'antic terme municipal de Sant Martí de Provençals. Tot plegat, en una Barcelona que s'anava expandint. QUIM LLOP, veí del barri “Era una zona de descampats, era una zona plana, amb rius i torrents, que baixaven, i era una zona que es veia venir la ciutat, era una zona que des d’aquí es podia veure el mar, segurament, i era la zona que en deien El Poblet, de petites casetes, d’uns dos o tres passatges i sobre aquest petit nucli que es va crear al voltant d’aquest temple, es va crear aquest barri.” També hi havia molta indústria. Era un barri de treballadors que vivien en cases modestes i complementaven els ingressos amb feines del camp, petits ramats i aviram que guardaven als patis i corrals. “La Sagrada Família era un temple molt estimat (...) Se sabia que no s’acabaria mai, perquè era una obra tan poderosa, tan immensa, que no es podia preveure al que ha arribat fins aquest moment. (...) es va començar el 55 una capta, jo me’n recordo haver-hi anat amb el meu pare, a recollir diners amb una guardiola, i anar passant pels carrers i anar recollint diners per a la Sagrada Família.” El projecte de Gaudí el van continuar els seus deixebles i ajudants quan va morir, el 1926. Des de llavors el temple ha passat per diverses etapes constructives. Per fi allò que semblava impossible, l’acabament de la basílica, ja té data, el 2026, i coincideix amb el centenari de la mort del mestre.

El 1874 va ser l’any que l’Associació Espiritual de Devots de Sant Josep va començar a promoure la construcció d’un temple en honor de la Sagrada Família. No va ser fins a set anys més tard, el 1881, que gràcies a diverses donacions l’entitat va comprar uns terrenys amb una superfície de 12.800 m², entre camps i al terme municipal de Sant Martí de Provençals. No va ser fins a 1883 que Antoni Gaudí es va incorporar al projecte.

Gaudí va concebre la Sagrada Família a partir de la tradició de les catedrals gòtiques i bizantines. Volia expressar les creences cristianes a través de la bellesa arquitectònica. Per les formes i les imatges es va inspirar en la natura.

Es va aixecar per subscripció popular. Els veïns de la zona van ser testimonis de l’aixecament d’un edifici únic al món que és al mateix temps una gran obra d’enginyeria. L’any 2005, la Unesco va declarar la façana del Naixement i la cripta Patrimoni de la Humanitat.

Mai no ha estat exempt de polèmica, ja que en l’època de Gaudí l’arquitecte també va tenir molts detractors, tot i que les crítiques més importants han estat a la manera com s’ha continuat el llegat del mestre reusenc.