El Nicolas agafa cada dia el cotxe per anar a la feina i moltes vegades s'ha preguntat si la gent que veu caminant pel barri necessita que la portin a algun lloc. NICOLAS PIROTTE, veí de Can Rectoret “Si jo sabés quan la persona vol pujar i si aquesta persona sabés que jo no sóc mala persona, diguéssim, doncs segurament funcionaria molt millor el sistema de l'autoestop veïnal. I llavors a poc a poc així va sorgir la idea del Barristop.” Aquesta idea del Nicolas es va desenvolupar durant sis mesos amb l'ajuda de Serveis Socials del districte i les associacions de veïns del barri. El Barristop ja està en marxa a Can Rectoret i el poden utilitzar tant persones amb vehicle que vulguin compartir trajectes com els que vulguin que els portin. Tots duen un distintiu: un mocador i una targeta amb el logotip del servei. CAROLINA BADIA, usuària del Barristop “Tenir una manera d'apropar-te a l'estació o alguna altra banda d'una manera segura, que saps qui t'està parant, que és un veí del barri, que està apuntat en el programa. I em sembla una solució ideal pel barri.” El Barristop es planteja com una ajuda a la mobilitat dins del barri, però també com un sistema que facilita que els veïns es coneguin. Al Centre Cívic l'Elèctric creuen que encara es pot fer un pas més. PEP RIUS, director del Centre Cívic l'Elèctric “El que volem intentar és poder fer una trobada amb tota la gent aquesta que ha format part, de vianant o de cotxe, poder parlar amb ells i d'alguna manera veure si es pot anar creant una xarxa de voluntariat aquí a la zona.” El Barristop fa un mes que funciona i ja compta amb 30 usuaris, entre conductors i vianants. Qui hi vulgui participar s'ha d'enregistrar al Centre Cívic l'Elèctric o al Casal de Barri de Can Rectoret.

Nicolas Pirotte és veí de Can Rectoret, agafa cada dia el cotxe per anar a la feina i veu com veïns del seu barri van caminant, per exemple, fins a l’estació de Ferrocarrils. Fa uns mesos se li va ocórrer que potser algú més podria aprofitar els seus desplaçaments. Pirotte explica que moltes vegades s’ha plantejat que “si jo sabés quan una persona vol que l’acosti a algun lloc o si aquesta persona tingués la certesa que pujar al vehicle és segur, segurament podríem crear una mena d’autoestop veïnal“. Així és com es va començar a desenvolupar el Barristop, conjuntament amb les associacions de veïns dels barris de muntanya, els centres cívics i Serveis Socials del districte de Sarrià – Sant Gervasi.

Per participar-hi, cal registrar-se prèviament com a usuari al Centre Cívic l’Elèctric i al Casal de Barri Can Rectoret. Allà els conductors reben una targeta numerada i els vianants, un mocador taronja. Tots dos identificatius s’han de portar en un lloc visible.

Els primers usuaris ja es mostren molt satisfets. És el cas de la Carolina Badia: “tenir una manera d’apropar-te a l’estació o alguna altra banda d’una manera segura, que saps qui t’està parant, que és un veí del barri, és fantàstic. Penso també en persones grans que o bé que ja no condueixen o no han tingut mai carnet i joves que no tenen vehicle propi. És una solució ideal per al barri”.

Aquesta iniciativa col·laborativa, pensada com un complement per millorar la mobilitat al barri, té un valor afegit, segons Nicolas Pirotte, ja que “aquí no tenim la plaça típica amb el bar o una església. Aquest sistema del Barristop ajuda que la gent d’aquí es conegui”.

Al Centre Cívic l’Elèctric, un dels equipaments que hi col·labora, ho veuen com una oportunitat per fer un pas més. El director del centre, Pep Rius, explica que “el que volem intentar és poder fer una trobada amb tota la gent que forma part del projecte i veure si es pot anar creant una xarxa de voluntariat”.