Al Parc de l'Oreneta, des de dissabte, hi ha 100 alzines més. Això ha estat possible gràcies a la participació voluntària de mig centenar de persones i amb l'ajuda d'alguns tècnics de Parcs i Jardins de Barcelona. Aquests plançons provenen d'uns glans recol·lectats a l'alzina d'en Bigas Luna. JORDI BIGUES, periodista, activista i ecologista “És el nom oficial d'una alzina que hi ha a la plaça Vila de Madrid, que hi ha al centre de Barcelona. Allà a la plaça de collita és van collir 12.495 glans i al viver Municipal Els Tres Pins a Montjuïc es van reproduir.” Als vivers de Montjuïc hi han crescut 2.000 alzines i la de l'Oreneta és una de tantes plantacions que s'han fet i es faran a Catalunya. La iniciativa és de l'activista i ecologista Jordi Bigues i s'anomena El gran capital. JORDI BIGUES, periodista, activista i ecologista “Es tractava de demostrar la capacitat que té una alzina de reproduir-se potencialment, sobretot si l'ajudem, que aquest glans siguin plantats adequadament i esdevinguin arbres.” Aquesta no ha estat una activitat únicament ecològica, sinó que pretén ser un reconeixement a un sarrianenc. JORDI BIGUES, periodista, activista i ecologista “És un homenatge a Bigas Luna que era un sarrianenc director de cine molt estimat i que d'una manera o altra tenia aquesta capacitat de multiplicar, que era de poc fer-ne molt.” El millor homenatge, però, serà veure com creixen aquestes alzines. Per això, la feina d'aquests voluntaris encara no s'ha acabat. JORDI BIGUES, periodista, activista i ecologista “Custodiar un arbre vol dir ajudar-lo a créixer. Seguir-lo i oferir-li l'aigua i la cura que necessita un arbre perquè vagi creixent.” A més, aquest creixement es podrà seguir en els pròxims anys a través de Google Maps, ja que totes les alzines estan georeferenciades.

El Parc de l’Oreneta era un antic alzinar que s’està recuperant gràcies a iniciatives com la d’aquest dissabte, en què s’han plantat 100 alzines de poc més d’un metre d’alçària. Aquests arbres provenen dels més de 12.000 glans que es van recollir de l’alzina de Bigas Luna, situada a la plaça de la Vila de Madrid, al centre de Barcelona. “Quan vam començar no sabíem quants glans recolliríem. Teníem una xarxa suspesa que anava a parar en un gran embut. Finalment en vam recollir 12.495, però al viver municipal Els Tres Pins de Montjuïc només hi va haver espai per fer-ne créixer 2.000”, explica Jordi Bigues, activista i ecologista.

Aquesta iniciativa, en què van participar aquest cap de setmana uns 50 sarrianencs, tots convocats per l’associació de veïns de Sarrià i per la Plataforma Cívica per la defensa de Collserola, s’inclou en el projecte El gran capital, una iniciativa associativa que pretén fer que la gent gaudeixi de la natura i que està impulsada per Jordi Bigues. “Plantar alzines és una activitat que neix d’aquest projecte i que tracta de demostrar la capacitat que té una alzina de reproduir-se potencialment, sobretot si col·laborem, si plantem aquests glans adequadament i ajudem perquè esdevinguin arbres. Al projecte utilitza el llenguatge convencional de l’economia, però no parlem de diners, parlem de naturalesa”, remarca Bigues.

Cadascuna d’aquestes alzines té una persona al darrere -“un accionista”, com li agrada explicar a Bigues- que en custodiarà el creixement. “Custodiar un arbre vol dir ajudar-lo a créixer. Seguir-lo i oferir-li l’aigua i la cura que necessita perquè vagi creixent”.

L’actuació al Parc de l’Oreneta és una de les moltes plantacions que es fan i es faran a Catalunya, i que van començar el 17 d’octubre passat a la Fundació Joan Miró, on es van plantar tres alzines amb motiu del quarantè aniversari de la fundació i el museu. En les pròximes setmanes es faran noves plantacions, com per exemple a Torredembarra. La plantació al Parc de l’Oreneta és també un homenatge al cineasta sarrianenc Bigas Luna. “D’una manera o altra tenia aquesta capacitat de multiplicar, que era de poc fer-ne molt”, recorda Jordi Bigues. Els reconeixements al director de cinema continuaran al mes d’abril a la Casa Orlandai i a l’Espai Gardenyes, on es farà la presentació dels seus llibres relacionats amb l’horticultura ecològica.