viatges virutals

Les noves tecnologies trenquen fronteres en molts sentits, també en el més literal, amb eines que permeten acostar-te a territoris llunyans sense moure’t de casa. Diverses plataformes ofereixen fotografies i vídeos interactius que et traslladen arreu del planeta, convidant-te a passejar pels carrers de ciutats, explorar parcs naturals o visitar monuments emblemàtics, entre altres experiències. Aprofita aquest Nadal per viatjar virtualment i des del sofà de casa amb aquestes finestres obertes al món.

Descobreix 360 llocs del planeta amb les panoràmiques d’Air Pano

El 2006 un grup de fotògrafs russos va crear Air Pano, un projecte de realitat virtual que ofereix visions 360º de punts destacats del planeta. A la seva plataforma hi trobaràs fotografies i vídeos: més de 4.100 panoràmiques de 360 llocs del món.

El vídeo més vist és el que et proposa viatjar a l’Antàrtida però, entre moltes altres opcions, també podràs fer submarinisme a les aigües que envolten l’arxipèlag dels Jardines de la Reina, davant la costa de Cuba; observar les cascades Victòria, a Zàmbia-Zimbàbue, o visitar el Taj Mahal, a l’Índia.

Air Pano també ofereix el servei d’adquirir imatges i vídeos del seu catàleg.

Visita Kenia, Jordània o Nepal amb Google Street View

La tecnologia Google Street View, nascuda el 2007, ofereix imatges panoràmiques de molts llocs del món, captades per cotxes o altres vehicles amb càmeres d’alta definició. Google Street View està present als serveis Google Earth i Google Maps, que et permeten explorar a nivell de carrer moltes parts del planeta i accedir a altres continguts relacionats.

Des de Google Maps podràs accedir a recorreguts virtuals complets de Google Street View per espais de valor geogràfic, històric i cultural. Per posar només uns exemples, podràs accedir a la Reserva Nacional de Samburu, a Kènia; a l’espai arqueològic de Petra, antiga capital dels nabateus, a Jordània, o al camp base de l’Everest, al Nepal, a 5.364 metres d’altitud.

Petra Google Street View

Des de Google Earth podràs observar la Terra des de la distància i, fins i tot, visitar l’Estació Espacial Internacional, que orbita a una altitud de 360 quilòmetres; però també acostar-te a diferents punts del planeta. Hi ha agrupadors de continguts Street View i per temàtiques et facilitaran la navegació. Un fons inacabable per recórrer llocs tan diversos com els temples de Java, a Indonèsia; els Parcs Nacionals dels Estats Units o una trentena d’espais declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Des de la plataforma Google Arts & Culture també es pot accedir a continguts de Google Street View específics de museus i espais d’interès cultural.

360cities et passeja per la Muralla xinesa o el desert de Namíbia

Una altra de les plataformes que ofereix un servei similar d’imatges panoràmiques és 360cities. Aquesta companyia txeca allotja i crea visites virtuals 360º, que també estan vinculades a Google Earth. Des de 360cities, els usuaris poden accedir a un fons de prop de 7.000 fotografies i més de 2.500 vídeos. Entre les seves propostes, passejar per la Gran Muralla xinesa; veure de prop l’estàtua del Crist Redemptor de Rio de Janeiro o sobrevolar el desert de Namíbia en globus.

El web també acull més de 600 fotografies gigapíxel, imatges creades a partir de la unió d’un gran nombre de captures d’alta resolució, que proporcionen un alt grau de definició i detall. 360cities també ofereix la possibilitat de comprar impressions del seu banc d’imatges.

EarthCam, una eina per viatjar en directe arreu del món

Per aquells que vulguin acostar-se a la sensació de viatjar en directe a un determinat lloc, els pot resultar especialment interessant EarthCam. Aquesta plataforma ofereix imatges en viu de càmeres repartides per les principals ciutats del món.

Et podràs situar, entre molts d’altres, en punts tan populars com Times Square a Nova York; el pas de vianants d’Abbey Road, a Londres, que els Beatles van convertir en icona; o el Mur de les Lamentacions a Jerusalem; i veure com hi transcorre la vida. La posició d’aquestes càmeres ofereix punts de vista que no es podrien gaudir en persona. Tant per perspectiva, en en el cas de les situades en espais públics, com per accés. És el cas de la càmera situada al balcó de la torxa de l’estàtua de la Llibertat, tancat al públic des de fa dècades.