Des de l’endemà mateix de rebre el premi al millor panellet de pinyons de Barcelona, el 17 d’octubre, el forn La Sitja a Gràcia ha notat com se’ls disparava la feina: “Dues setmanes de bojos. Ha vingut gent del barri, d’altres punts de Barcelona però també de Tarragona i Lleida, buscant el panellet”, explica el Xavier Corcellas sense deixar de fer boles de massapà. El 31 d’octubre és el dia fort i l’obrador treu fum. La cua de compradors a la porta del forn no afluixa i tots els clients creuen els dits perquè no s’acabin les existències.
“El dilluns vaig preparar 4.000 panellets i els vaig acabar tots”
“El cap de setmana no hem sortit de l’obrador. Hem treballat tots, jo, la meva dona i els meus fills. Aquest dilluns vaig preparar 4.000 panellets i els vaig acabar tots”, afirma Corcellas. Explica que el premi els ha disparat la producció per sis: “No donem l’abast”. “Cada safata que surt de l’obrador desapareix en qüestió de minuts. Per fer 100 panellets es triga una hora i volen en molt poca estona”, suspira amb cara de cansat.
“Són molt suaus, tendres i cruixents per fora”
“M’acaba de sorprendre la cua”, diu una clienta habitual. “Vinc cada dia i avui he hagut de fer mitja hora de cua. Però val la pena perquè estan molt bons. Són molt suaus, tendres i cruixents per fora”. Al carrer parlem amb una altra compradora que ja fa 20 minuts que espera: “Visc una mica més enllà però coneixia el forn perquè la meva mare venia a comprar-hi el pa cada dia quan jo anava a escola. He llegit per internet que tenen el millor panellet i l’he volgut venir a tastar”.
El panellet, que sigui artesà
Els panellets de La Sitja són 100 % artesans. La clau per distingir un panellet artesà, segons el Gremi de Pastissers, és fixar-se en el mètode d’elaboració i en els ingredients utilitzats. Els forners i pastissers que fan panellets els fan d’un en un amb matèries pures i amb el massapà com a base d’ametlla, sucre i ou. Els industrials, en canvi, porten fècula de patata o moniato i també porten conservants.
Els panellets artesans són fets amb ametlla marcona, que és una de les varietats més saboroses, pinyons del país i cacau d’origen. Els processats porten pinyons asiàtics, més assequibles quant a preu però de pitjor qualitat.
En l’última edició del concurs de panellets la proposta guanyadora va ser la de la Pastisseria Carrió, a Gràcia, que es va imposar entre un total de 38 pastisseries participants.
El panellet de pinyons és sempre el més venut però any rere any apareixen sabors nous: hi ha panellets de gerds, de pistatxo, de tiramisú o de xocolata amb rom, entre d’altres. El Gremi de Pastissers confia que les vendes es mantindran amb prop de 250.000 kg de panellets artesans a tot Catalunya. El preu, tot i l’encariment de les matèries primeres, és similar al de l’any 2022.