escriba gran via

La família Escribà, amb cinc generacions de pastissers, ha rebut aquest diumenge un càlid homenatge de part dels companys del gremi en el marc de la Gran Gala de la Pastisseria 2024, que s’ha celebrat a la seu de l’Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI) de la UPF. Amb el guardó se’ls ha volgut reconèixer que han estat pioners i són una figura clau de la pastisseria barcelonina que exporten el nom de Barcelona arreu del món.

La seva història va arrencar el 1906, quan Mateu Serra va obrir el Forn Serra a la Gran Via. La tercera generació, Antoni Escribà i Serra, va esdevenir un referent de la pastisseria i la xocolata i va guanyar fins a 24 medalles d’or en concursos. El llegat es manté viu ara amb Christian Escribà al capdavant, quarta generació d’una família que sempre fa gala de voler “il·lusionar, sorprendre i crear moments únics i irrepetibles”. Fa uns dies la família Escribà també va rebre el primer Premi Tast a la Rambla.

Premi del Gremi de Pastisseria de Girona a la Pastisseria Puigdemont

En el cas del Gremi de Pastisseria de Girona, el mateix premi ha estat per a les famílies Brugués, de l’Estartit, i Puigdemont, d’Amer, que va néixer com a botiga d’ultramarins i ha acabat especialitzant-se en dolços artesanals. Entre les seves especialitats té els capricis d’Amer, pastes seques amb fruites seques semblants als carquinyolis.

Durant la gala també s’ha premiat Ruth Gou, de la Pastisseria Gou, de Palafrugell, i exalumna de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona. L’Escola del Gremi també ha concedit la Medalla d’Or a Bruno Andreoletti i Tejasvi Chandela, dos xefs pastissers a qui s’ha volgut reconèixer la col·laboració desinteressada en la formació dels alumnes de l’escola. Andreoletti, amb pastisseria pròpia a Offlaga i Brescia (Itàlia), ha guanyat diversos premis al millor panettone. Chandela és un nom destacat de la nova pastisseria índia. Formada a París, té pastisseria pròpia a Jaipur.

Les distincions als pastissers emprenedors han estat per a Jordi Reverter i Anna Negra, de la Fleca i Pastisseria Nèctar, a Cassà de la Selva, que aquest 2024 celebra 150 anys. El premi a la millor pastisseria en entorn rural se l’ha endut Antoni Llavina, tercera generació de pastissers a la Pastisseria Llavina, de Centelles. El reconeixement al relleu generacional ha anat a parar a mans de David Pérez Blaya, de la pastisseria El Cigne, a Manresa, que va fundar el seu avi el 1964.

Reconeixement a la tasca de Taula Dolça

I el reconeixement al millor projecte innovador ha estat per a Taula Dolça, el col·lectiu de 13 pastissers i amics de la comarca d’Osona units per la seva passió per l’ofici. Entre els seus membres hi ha Lluc Crusellas, millor xocolater del món, i Josep Esturi, responsable de la pastisseria del Restaurant Hofmann. L’objectiu del col·lectiu és engegar accions per potenciar la pastisseria artesana. I, per acabar, el premi al personatge més dolç ha recaigut en l’historiador i periodista Toni Soler, que el 2023 va dedicar al món dolç el número 25 de la revista d’història que edita, ‘El món d’ahir’.

Després del lliurament de guardons, els assistents han degustat un sopar a la Fundació Escola de Pastisseria del Gremi i Museu de la Xocolata amb les propostes de xefs de renom com Paco Roncero, Jordi Vilà (Alkímia), Nil Dulcet (Compartir), Hugo Muñoz (Ugo Chan), Roberto Martínez (Tripea) i Evaristo Triano i Ernesto Ventós (EVGastro). Les postres han anat a càrrec de Jordi Roca, Tejasvi Chandela, Bruno Andreoletti, Jesús Tolosana i Raül Bernal.

Fotografia conjunta de totes les persones premiades en la Gran Gala de la Pastisseria 2024 | Foto: Blanca Arsuaga