Curar un refredat, tractar els dolors articulars, eliminar una berruga o evitar una mala digestió de forma natural és possible. El llibre ‘Tornar als remeis de sempre’ reuneix un centenar d’herbes medicinals i desenes de receptes per crear pocions i ungüents per curar els petits mals del dia a dia. El fra Valentí Serra de Manresa, caputxí de Sarrià, comparteix en aquest llibre el seus coneixements conventuals de la medicina natural, “un tresor de pobres”, diu, a l’abast de tothom.

Herbes santes, les plantes superiors

La quarta edició del llibre ha inclòs les herbes santes, que són plantes remeieres superiors vinculades a sants i molt utilitzades en el passat a Catalunya. “Són les herbes oficinals dels convents i monestirs, aquelles plantes que gaudeixen de majors propietats, de més eficàcia, en la terapèutica popular practicada antigament”, explica Valentí Serra.

L’herba santa per excel·lència és el donzell, que té propietats hepàtiques i digestives, que infusionada amb vi blanc de poc grau es converteix en vermut. Si es macera o es destil·la amb l’alambí, en surt la coneguda absenta. Altres exemples de plantes santes són la flor de Sant Joan, que és un repel·lent natural contra els insectes o el pericó groc, amb propietats per tractar els dolors articulars i per cicatritzar ferides.

Coneixements ancestrals

La tasca d’arxiver i bibliotecari del convent dels caputxins de Sarrià, ha fet que Valentí Serra entrés en contacte amb manuscrits del segle XVII i XVIII, que ha volgut recuperar i posar a disposició de la ciutadania amb aquest llibre. L’ordre dels franciscans té vuit segles d’història i sempre han tractat les herbes remeieres. A més de fer ungüents, han treballat per ensenyar i instruir les classes populars en aquest àmbit.