El Poble Espanyol acull els dies 9 i 10 de març la 2a edició del Gastro Fest Km0. Una desena de restaurants s’han reunit per oferir platets elaborats amb producte local i de temporada, com ara carxofa del Prat, calçots, avellana de Reus, pera de Lleida, pollastre pota blava i mongeta del ganxet. La fira acull demostracions de cuina en directe, conferències, música i tallers, tot plegat amb un fil conductor: l’homenatge al producte local i de temporada.

Les possibilitats del colrave

El primer dia del festival s’han concedit els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, que consisteixen en un concurs gastronòmic adreçat als alumnes de les escoles d’Hostaleria i Turisme catalanes. El xef Sergio Torres ha fet una demostració de cuina en directe amb productes de proximitat i, Ada Parellada, ha explorat en un taller les possibilitats del colrave, una verdura de proximitat poc coneguda. Parellada l’ha presentada crua amb amanida i també cuinada.

També hi ha hagut un taller de receptes fàcils de cremes per untar per a l’aperitiu que preparà la periodista gastronòmica Mònica Escudero. I la xef Carme Ruscalleda ha fet una xerrada sobre la necessitat de defensar el territori a través de la gastronomia.

Un altre dels tallers ha sigut per aprendre a preparar amanides d’hivern amb les verdures i fruites de la temporada a càrrec d’Eva Hausmann. I Susana Aragón ha cuinat receptes amb tija de bròquil, ossos de pollastre rostit o beines dels pèsols, en un exemple de com combatre el malbaratament alimentari.

Calçots o pèsols per preparar unes postres

Per diumenge, una de les sessions gastronòmiques destacades anirà a càrrec de Xavier Pellicer i Adrià Pou, que cuinaran verdura de temporada del Parc Agrari del Baix Llobregat. I Pedro Salillas, xef a La Terraza del Claris, de l’Hotel Claris, mostrarà com els pèsols, els tomàquets i fins i tot els calçots tenen possibilitats de convertir-se en postres saboroses. Diumenge, els assistents al festival podran participar en un concurs de menjar calçots.

A banda de les activitats, un dels al·licients destacats del festival és poder tastar la proposta de platets (entre 5 i 8 €) que presenten 10 restaurants que treballen amb producte de proximitat. Alguns exemples són l’amanida tailandesa preparada amb ingredients locals, contrast de sabors, àcida, dolça i lleugerament picant, de Les Nenes Bar i Xavier Pellicer, o el brioix a la planxa amb pollastre a baixa temperatura i salsa casolana teriyaki que proposa Casa Xica. El restaurant Les finestres de Llúria, de l’Hotel Catalonia Eixample, faran un platet de botifarra vegana a la brasa amb cremós d’albergínia, pebrot escalivat i avellanes de Reus amb caiena.

I en el capítol de les postres Marco Giancaterino de Parallelo Gelato sorprendran els assistents amb gelats de pera de Lleida, mandarina amb gessamí, nata amb infusió de romaní fresc i mel o mongeta del ganxet.