El restaurant Disfrutar, a l’Eixample, és el millor del món, segons el prestigiós rànquing The World’s 50 Best. El guardó s’ha anunciat en una gala que s’ha celebrat a Las Vegas aquest dijous a la matinada. Després d’aconseguir la tercera estrella Michelin, moltes eren les veus que vaticinaven que el Disfrutar (Villarroel 163) acabaria coronant-se com el millor del món. En la darrera edició, que es va celebrar al Palau de les Arts de València, el local dels excaps de cuina d’El Bulli va ascendir de la tercera a la segona posició i era qüestió de temps que arribés al cim de la llista.

En la llista dels cinquanta millors restaurants del món, hi ha tres establiments espanyols més: l’Asador Etxebarri, situat a Atxondo, que se situa en segona posició i el Diverxo de Madrid, que ha aconseguit la quarta posició. En la posició número 28 hi ha el restaurant Elkano, a Getaria.

Els xefs Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch han recollit el premi visiblement emocionats. Castro ha qualificat el moment de “màgic” i assegura que han rebut el reconeixement amb “sorpresa i emoció”. Per la seva banda, Eduard Xatruch ha dedicat el premi a la gastronomia “de la terra” i a l’equip del Disfrutar, que seguia la gala des del restaurant, a Barcelona. Mateu Casañas ha garantit que cap dels tres podia imaginar arribar mai a aconseguir-ho.

La cuina catalana ha ocupat la primera posició del The World’s 50 Best Restaurant en diverses ocasions. El Bulli la va ocupar el 2002 i va revalidar-lo el 2006, 2007, 2008 i 2009. El Celler de Can Roca li va prendre el relleu poc després i va aconseguir el primer lloc del rànquing el 2013 i el 2015.

Un cop assolit el primer lloc de la llista el Disfrutar ja no podrà repetir. L’organització va canviar les normes el 2019, de manera que els guanyadors de cada any passen al rànquing ‘Best of the best’. El Disfrutar serà el desè que hi entra. També hi són dos catalans més, el Celler de Can Roca i el Bulli on, per cert, van formar-se els tres xefs del Disfrutar. Això fa que Catalunya sigui el territori amb més representants del món.

Enigma, d’Albert Adrià, escala al 59è lloc

Un altre dels restaurants barcelonins que figura al rànquing és l’Enigma, d’Albert Adrià, que ha escalat del 82è al 59è lloc en un any. The World’s 50 Best Restaurants ja va fer públic fa uns dies la llista de restaurants classificats entre les posicions 51 i la 100. El rànquing va mostrar així els primers reconeguts abans de la cerimònia d’entrega. L’Enigma és l’únic restaurant català reconegut en aquest tram de la llista, acompanyat dels establiments Aponiente, al número 72, a El Puerto de Santa María (Andalusia) i Mugaritz, a la posició 81, a Sant Sebastià (el País Basc).


La llista de restaurants entre la posició 51 i 100 inclou 12 incorporacions d’11 ciutats diferents que van des de Berlín, Bombai, Seül o Sidney. Hi ha restaurants de fins a 23 territoris, repartits en sis continents. En concret, 13 són d’Àsia; 23, d’Europa: sis, d’Amèrica del Nord; cinc, d’Amèrica del Sud; un, d’Orient Mitjà, un, de l’Àfrica i un, d’Oceania.

Collboni celebra el guardó

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni ha celebrat el guardó per al Disfrutar i ha remarcat que és “un reconeixement que ressalta la riquesa i diversitat de la nostra estimada gastronomia”. En una publicació a ‘x’, l’alcalde ha felicitat l’equip del restaurant i les ha animat a “compartir el millor de la ciutat amb el món”.