Marc André Ter Stegen
Víctor Salgado - FC Barcelona

El porter del Barça Marc-André ter Stegen està fent una temporada excepcional a la Lliga. El futbolista alemany ha aconseguit tancar amb pany i forellat la seva porteria, i molt pocs jugadors han aconseguit marcar-li gols. Quan falten només cinc jornades per acabar la Lliga, l’alemany ha superat un bon grapat de rècords i en té al seu abast uns quants més, tant en l’àmbit estatal com en l’àmbit europeu.

Superar Jan Oblak i Francisco Liaño

Ter Stegen pot superar el rècord de menys gols encaixats en una sola temporada a la Lliga. Fins ara la marca està en 18 gols encaixats i la comparteixen Jan Oblak, amb l’Atlètic de Madrid la temporada 2015/2016, i Francisco Liaño, amb el Deportivo de la Corunya la temporada 1993/1994. El porter alemany, quan falten cinc jornades pel final, només ha encaixat 11 gols. A més a més, pot batre el rècord de la mitjana més baixa de gols encaixats per partit. L’actual la té Oblak, amb 0,47 gols per partit de la temporada 15/16, Ter Stegen, ara mateix, té una mitjana ara de 0,33.

El rècord del propi Barça

Aquests 11 gols que ha encaixat el Barça són una xifra baixíssima. De fet, l’equip de Xavi Hernández està molt a prop de superar el rècord del club. Data de la temporada 1968-69, quan el Barça va rebre 18 gols, quan la Lliga era de 30 jornades. El rècord absolut de la Lliga el té el Madrid de la temporada 1931-32, quan va rebre només 15 gols en les 18 jornades que va tenir aquella Lliga.

Si seguim a la Lliga espanyola un altre possible rècord que pot superar Ter Stegen és el de porteries a zero en una temporada. Aquesta marca està en mans de Paco Liaño, qui la temporada 1993-94 amb el Deportivo de la Corunya va acumular 26 porteries a zero. Un rècord de fa 29 anys que el porter alemany del Barça pot igualar i també superar. Ara mateix l’equip de Xavi Hernández suma 25 partits sense encaixar un gol i queden cinc jornades per acabar la Lliga, per tant, el rècord és a l’abast de la mà.

Després del partit contra l’Osasuna, Ter Stegen ha superat el rècord de porteries imbatudes a casa en una sola temporada a la Lliga amb 15. El rècord anterior ho tenien la Reial Societat amb Alex Remiro de l’any passat amb 14 porteries a 0 i el Reial Valladolid amb Carlos Fenoy a la porteria la temporada 1987/1988 també amb 14. A Ter Stegen només li han ficat gol al Camp Nou, Joselu de penal i Araujo en pròpia porta en el partit contra el Reial Madrid. L’alemany té per davant dos partits per continuar millorant el rècord.

Els rècord del Chelsea de Mourinho en perill

A escala europea, Ter Stegen ja ha igualat un rècord que va aconseguir el Chelsea de Mourinho la temporada 2004/2005 amb Petr Cech sota pals. Els blaugrana ja acumulen 25 porteries a 0 aquesta Lliga 2022-23, per tant, ja han igualat la marca del club anglès. A més, pot superar el rècord de menys gols encaixats, també, en poder del Chelsea amb un total de 15. Ara el Barça n’ha rebut 11 i queden cinc jornades per acabar la Lliga.

Amb 25 porteries a zero el Barça ha superat les 24 que van aconseguir el Manchester United la temporada 2008-09 i l’Atlètic de Madrid 2015-16.

El rècord de Claudio Bravo i del Barça

Deixar la porteria a zero contra l’Osasuna, en la jornada 33, ha significat que el Barça iguali la millor marca de porteries sense encaixar cap gol de la història del club, que era de la temporada 1986-87 i superar el millor registres del segle XXI, que era de la temporada 2014-15 amb Claudio Bravo a la porteria. El Barça actual, per tant, el de la temporada 2022-23, ja lidera aquesta classificació en solitari.