El descens de l’Europa a Segona Federació és pràcticament un fet. Tot i això, encara hi ha la possibilitat d’una gran carambola que significaria la salvació de les gracienques. Les escapulades han deixat de ser virtualment, 302 dies després d’un històric ascens, equip de la categoria de plata del futbol estatal. La catàstrofe es va confirmar després d’empatar contra el Deportivo de la Corunya (1-1) la passada jornada, en un escenari històric com l’estadi de Riazor.

Les dues opcions que salvarien a l’Europa

El descens no és oficial, però gairebé. Per no baixar a Segona Federació, les de Joan Bacardit han de guanyar els tres partits que els resten i que el Cacereño els perdi tots tres. I és que les extremenyes tenen nou punts més que les barcelonines, quan queden tres jornades pel final de la Lliga. Per acabar-ho d’adobar, les gracienques i el Cacereño tenen empatada la diferència de gols particular, després del 2 a 3 a Càceres i de l’1 a 2 a Barcelona. Per tant, seria la diferència general de gols que marcaria quin equip dels dos manté la categoria. A hores d’ara, les escapulades tenen perduda aquesta batalla i haurien de recuperar un total de 13 gols en les tres jornades que resten.

L’altra opció és amb l’Atlètic de Madrid B, amb qui s’enfrontaran la jornada vinent, el diumenge 14 d’abril. El filial matalasser té els mateixos punts que el Cacereño (27), nou més que l’Europa. Aquest cas, però, és diferent de l’anterior. Les escapulades han de vèncer per cinc gols o més a l’Atlètic de Madrid B, i així guanyar-li la diferència de gols particular després del 5 a 1 de la primera volta. Després faltaria, és clar, sumar dos triomfs les dues darreres jornades i que les matalasseres no sumessin cap punt. Una opció molt remota és que l’Europa igualés la diferència de gols particular amb les madrilenyes i aleshores decidís la general. En aquest cas, ara mateix, la diferència és de 23 gols a favor de l’Atlètic de Madrid B.

La carambola de les caramboles que també salvaria l’Europa

A més de les dues vies, l’Europa encara tindria una opció més que li permetria mantenir-se a la Primera Federació. Aquest tercer camí a la permanència és a través d’un triple empat entre l’Europa, el Cacereño i l’Atlètic de Madrid B. Segons les normes de la competició quan es dona un triple empat, no es té en compte la diferència de gols (que l’Europa té perduda amb tots dos equips), sinó que entra en joc els punts aconseguits en els partits entre els tres conjunts. En cas de guanyar a les matalasseres, l’Europa tindria sis punts, l’Atlètic de Madrid B, nou i el Cacereño amb només tres, seria l’equip que baixaria. Aquesta possibilitat és ínfima, ja que madrilenyes i extremenyes haurien de perdre tots els partits.

La derrota o l’empat aquest cap de setmana contra l’Atlètic de Madrid B, òbviament, anul·laria qualsevol opció per les escapulades, que han de guanyar els tres partits que queden. Si la victòria contra les madrilenyes fos per menys, les gracienques haurien d’esperar la derrota del Cacereño per seguir amb vida una setmana més. Recordem que l’única opció que assegura l’Europa poder lluitar per la salvació la jornada següent és la victòria per cinc gols o més.