Torna la Festa de l’Esport de l’ONCE a Barcelona. Més de 80 alumnes cecs practiquen diferents esports com l’altletisme, natació, ciclisme o golbol, entre d’altres. Aquest any hi participen escoles tant de Catalunya, com d’Aragó o La Rioja. L’objectiu d’aquesta jornada és motivar els nens amb discapacitat visual que facin esport i diverses activitats físiques.

L’esport, eina molt important per a les persones amb ceguesa

El director del Centre de Recursos Educatius de l’ONCE Barcelona, Manel Eiximeno, considera que l’esport “té una gran importància per a les persones cegues, ja que els facilita molt la mobilitat i els ajuda a millorar les capacitats socials”. A més, també es vol transmetre els valors de l’esport a tots els nens que participen en aquestes jornades. Molts dels esportistes cecs que han participat en diferents campionats, inclosos els jocs paralímpics, han sortit d’aquestes trobades, on han descobert la seva passió per l’esport.

Golbol, l’únic esport específic per a persones cegues

Quasi tots els esports per a persones cegues són esports adaptats, com poden ser el futbol, la natació o l’atletisme. El golbol, en canvi, és diferent, ja que és l’únic esport específic per a persones invidents. Aquest esport consisteix a enfrontar dos equips de tres persones, en què els seus integrants tindran els ulls tapats. Això es fa perquè no totes les persones que el practiquen tenen el mateix grau de discapacitat visual. L’objectiu és que tots juguin en igualtats de condicions. Els jugadors llencen una pilota amb picarols a dins per tal de marcar gol. Mentrestant, l’equip que defensa a través de l’oïda haurà d’evitar que la pilota acabi en gol.