La crisi sanitària està afectant tots els àmbits de la societat i els clubs de natació de Catalunya no en són una excepció. Els principals clubs de natació catalans s’han unit i han creat una aliança per fer front comú contra la crisi del coronavirus.
Els clubs de natació de Catalunya s’uneixen
Els clubs, des que va entrar en vigor l’estat d’alarma, han hagut de tancar les instal·lacions. Des de l’Associació Empresarial de Clubs de Natació de Catalunya (AECNC) expliquen que ells han estat un dels més afectats per la seva raó de ser. Per això, diversos clubs de natació de Catalunya com el Sabadell, el Barcelona, el Terrassa, el Sant Andreu, el Granollers, el Mataró, el Mediterrani o el Tarraco s’han unit per fer front a aquesta crisi.
El associats no són clients, sinó membres
L’Associació argumenta que la casuística dels clubs de natació és diferent a la resta d’entitats o clubs esportius privats. Diu que en ser considerades com a associacions esportives i socials sense ànim de lucre els seus associats no són clients, sinó membres i, en part, copropietaris de l’entitat. Les quotes que abonen es destinen al sosteniment del projecte social i esportiu que desenvolupa el club, el seu patrimoni i les instal·lacions que gestiona. Aquest punt, segueix explicant l’AECNC, marca la diferència amb un centre privat, les quotes del qual són per una prestació de serveis. Per als clubs de natació, la prestació de serveis radica en tota aquella activitat que, al marge de la quota, es pot generar: cursets de natació, serveis de salut, esportius…
Els clubs seguiran cobrant les quotes
Davant la impossibilitat d’obtenir ingressos per la comercialització d’activitats i serveis a les seves instal·lacions i com els clubs de natació no tenen clients sinó socis a aquests se’ls hi seguiran girant quotes. El fet de no girar-les podria posar en perill la seva sostenibilitat i la dels projectes socials i esportius que desenvolupen. És per aquest motiu que els principals clubs de Catalunya, malgrat aplicar ERTO a les seves plantilles, han de continuar girant quotes als seus associats.
L’Associació està estudiant presentar un escrit davant la Secretaria General de l’Esport perquè es plantegi seriosament una sèrie de línies d’actuació, tant en l’àmbit pedagògic, per fer entendre que implica ser una associació i el que representen els clubs esportius sense afany de lucre, així com en l’àmbit econòmic, com de gestió de les instal·lacions.
Eduard Escandell, president AECNC
Alguns clubs, però, no les cobraran
El cobrament o no de les quotes és un dels cavalls de batalla que tenen, en aquests moments, algunes de les entitats esportives de la ciutat. A Barcelona, a més, es dona una circumstància especial. Clubs com l’Atlètic-Barceloneta o el Club Natació Catalunya gestionen equipaments municipals i des de l’Ajuntament i l’Institut Barcelona Esport se’ls va demanar que no cobressin les quotes als seus abonats mentre els equipaments estiguessin tancats. Aquesta decisió municipal ha fet que aquests clubs hagin deixat de rebre una part important dels diners que ingressen mensualment.
Àngel Bernet, president CN Sant Andreu
La Federació Catalana dona el seu suport
A més del comunica fet per per l’Associació Empresarial de Clubs de Natació de Catalunya, també cal afegir el que ha publicat la Federació Catalana de Natació. L’entitat, que engloba tots els clubs de natació catalans, considera clau que els clubs puguin seguir cobrant les quotes i, per tant, “dona suport als seus clubs, agraint més encara en aquest moments difícils als seus socis i sòcies la seva aportació que permetrà, en gran mesura, el no perdre i poder mantenir aquesta xarxa d’entitats de vital importància per a l’esport català”.
Al mateix temps, des de la Federació es fa una crida “a les institucions perquè, en la mesura de les possibilitats, segueixin donant suport a aquesta part tant significativa del teixit esportiu català”.
Aquí pots llegir el comunicat íntegre:
https://twitter.com/nataciocat/status/1245295496433938432