L’orientador Sergi Fernández va propasar, fa cinc anys, als Lluïsos de Gràcia fer una cursa d’orientació. A l’entitat li va agradar la idea, sobretot perquè es tractava d’una cursa urbana, per Gràcia i destinada a tots els públics. La iniciativa arriba a la cinquena edició aquest dissabte, organitzada enguany per Lluïsos de Gràcia i el Club d’Orientació de Catalunya.

Com sempre, hi haurà cinc circuits diferents: dos més competitius, un altre encintat per a principiants, el correxics per als infants i una cursa caminada per aquells que no vulguin córrer. Aquest any, la caminada està inspirada en un joc d’escapada en viu. Amb el títol de ‘La plaça del Nord ha perdut el nord’, els participants hauran de resoldre alguns enigmes per poder aconseguir les fites.

Entendre un mapa, més important que el físic

Les curses d’orientació consisteixen a aconseguir les fites el més ràpid possible. Per fer-ho, els participants han de saber entendre un mapa i orientar-se amb una brúixolaSergi Fernández, director de la cursa, explica que “la part mental juga un paper molt important, més que la part física” en aquest tipus de cursa.

Els mapes de les curses d’orientació es caracteritzen per tenir diferents colors que ajuden a distingir les característiques de les zones per on passarà l’orientador. Per exemple, el color blanc indica que és un espai boscós per on es pot córrer molt bé.

Un cop l’orientador arriba a la fita -un quadrat de tela blanc i taronja- introdueix un xip electrònic per marcar que ha fet la fita. Abans es feien servir unes pinces amb què els participants perforaven una targeta per fer aquest control.