El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha contextualitzat, segons les seves paraules, la situació econòmica actual del club blaugrana. Laporta ha titllat “d’herència nefasta” la gestió de la junta anterior, la de Josep Maria Bartomeu, una gestió que “ha provocat uns efectes calamitosos a l’economia del Barça”.

Ha assenyalat que les primeres actuacions han estat demanar un crèdit de 80 milions d’euros a l’entitat Goldman Sachs per pagar nòmines i fer reparacions urgents al Camp Nou pel deteriorament i la manca de manteniment de l’estadi blaugrana, molt necessàries perquè es podia posar en risc la seguretat de les persones.

Joan Laporta ha explicat els números vermells

El president blaugrana ha informat que el club té, després del tancament de l’auditoria, unes pèrdues de 481 milions d’euros. Aquesta xifra és la resultant dels 681 milions d’ingressos i els 1136 milions de despeses acumulats en l’exercici anterior, números ja auditats i reportats a la Lliga.

A més, Laporta ha declarat un deute astronòmic de 1350 milions d’euros, una obligació de pagament que s’haurà d’anar eixugant en els propers mesos per a la correcta viabilitat del club. La massa salarial, incloent la l’esportiva, representa el 103 % del total del pressupost, uns 617 milions d’euros, una xifra molt per sobre d’altres competidors futbolístics (entre un 25 i un 30 % més alta).

El Barça té un patrimoni net negatiu que ascendeix a 451 milions d’euros negatius, fet molt preocupant, que ha forçat a la junta actual “a treballar de valent perquè ens creguin patrocinadors i creditors”, segons les paraules del president Laporta. També ha xifrat l’impacte de la covid en 91 milions d’euros.

Pals a la gestió de la junta de Josep Maria Bartomeu

Joan Laporta s’ha mostrat molt crític amb la gestió de la junta anterior, presidida per Josep Maria Bartomeu. D’ells ha dit que mantenien “un ‘modus operandi’ en el qual se saltaven tots els controls interns, fraccionant sistemàticament els pagaments, com el cas d’I3Ventures (Barçagate) o l’Espai Barça”.

També ha explicat les seves impressions en relació amb la carta que li va adreçar l’expresident Bartomeu. Laporta ha dit que se “l’havia llegit atentament” i que era “plena de mentides, en un esforç de justificar el que era injustificable, és un exercici de desesperació”.

S’ha indignat quan li han esmentat el cas Neymar, “un cas que va fer tant de mal a la imatge del Barça” i que cal recordar que Bartomeu “va fer un pacte vergonyós amb la fiscalia, que va condemnar el Barça per primera vegada per dos delictes fiscals“.

Laporta ha rebatut punt per punt la carta i ha assegurat que si “és necessari es depuraran responsabilitats”. La junta anterior, ha advertit, “és responsable de les actuacions fins al 17 de març del 2021 i ningú s’escaparà de les seves responsabilitats”. Ha reblat dient que “l’herència que rebem és nefasta, molt preocupant i dramàtica, però revertirem aquesta situació”.

Vuit punts de la carta de Bartomeu, vuit mentides
Joan Laporta, president del FC Barcelona

Joan Laporta i la sortida de Messi

Tampoc no ha defugit de parlar de la sortida abrupta de Messi del FC Barcelona, que Laporta ha reconegut com a “molt dolorosa i trista, però necessària, ja que la institució està per damunt de tot”. Tota la junta directiva es veu forta i amb la moral alta després de veure l’actuació de l’equip blaugrana en el debut de la Lliga contra la Reial Societat i a Messi li devem “agraïment etern”. Segons Laporta, la relació de Messi amb el Barça ha estat una “història d’amor d’èxit, de molts anys, que s’ha deteriorat en els darrers temps” i ara ha passat que “hem avançat el post-Messi dos anys”, però “hem pres la decisió correcta, perquè sinó hauríem posat tot en risc”.

Vam fer tot el possible per la continuïtat de Messi dins de les possibilitats econòmiques del club
Joan Laporta, president del FC Barcelona

Laporta obre la porta a possibles fitxatges

Laporta també ha afegit que no tanca la porta a possibles incorporacions sempre que hi hagi sortides del primer equip. El president entén les demandes del tècnic Ronald Koeman, però també ha de veure la situació del club: “Ara aquí hi ha l’acord amb CVC i ens poden arribar ofertes, estarem atents a tot allò que pugui passar”.

Del tema del projecte de l’Espai Barça ha confirmat la paralització del mateix per repensar-lo i votar-lo en assamblea de socis a principis de l’any que ve i, si queda acceptat, iniciar les obres l’estiu del 2022.