(EFE/Redacció) Barcelona vol continuar organitzant grans esdeveniments esportius. Després de la Copa Amèrica del 2024 o la sortida de la Vuelta a Espanya, la ciutat vol fer una aposta més alta. Aquest 2023 l’Ajuntament va confirmar que vol organitzar el Mundial d’atletisme del 2029, ser sortida del Tour de França i organitzar la Final Four de l’Eurolliga. Ara va més enllà i el president del Consell Superior d’Esports (CSD), Víctor Francos, ha revelat que el Govern espanyol està treballant perquè Barcelona aculli una segona Copa Amèrica, el Mundial de rugbi del 2035, a més de la Ryder Cup 2031, a la qual aspira Girona. La ciutat també aspirar a ser seu del Mundial de futbol 2030 que Espanya organitzarà amb Portugal i el Marroc. De fet, es dona per suposat que el Camp Nou serà un dels estadis i també vol ser-ne seu l’Stage Front Stadium de l’Espanyol.

El Mundial d’atletisme, un vell somni de Barcelona

Barcelona ha volgut ser sempre cap de cartell i, després d’organitzar els Jocs Olímpics del 1992 i ser seu del Mundial de futbol del 1982 (i, de nou, el del 2030), el Mundial d’atletisme és el tercer gran esdeveniment esportiu que més diners i espectadors mou. La ciutat ho va intentar amb Jordi Hereu com a alcalde. A Mombassa, Kènia, l’any 2007, Daegu i Moscou van oferir una aportació econòmica més elevada i la World Athletics (que en aquell moment es coneixia com a IAAF) va refusar l’oferta barcelonina. L’atletisme és un somni que Barcelona vol per al 2029. Tòquio serà la seu del 2025 i per al 2027 hi opten, de moment, Istanbul i Pequín de forma oficial, tot i que l’Índia també hi està interessada. El pressupost del Mundial pot enfilar-se fins als 100 milions d’euros.

El Mundial de rugbi del 2035

Més lluny en el temps queda el Mundial de rugbi del 2035, un esdeveniment que també té una repercussió econòmica, televisiva i esportiva molt elevada, tal com s’ha demostrat a França aquest 2023. El 2027 es farà a Austràlia i el 2031, als Estats Units. Espanya pot ser-ne seu gràcies a la regla no escrita de l’alternança de continents en l’elecció dels esdeveniments esportius el 2035. Barcelona seria una de les seus del Mundial.

La Ryder Cup, amb Girona

La Ryder Cup és un nou somni de la ciutat, aquesta vegada amb Girona com a protagonista. Seria per al 2031, però cal l’acord amb la Generalitat i el Govern espanyol per donar permís per fer dos camps de golf a la zona.

Una altra Copa Amèrica de vela a Barcelona

Tot i que Jidda vol ser-ne seu de la propera edició de la Copa Amèrica de vela, Barcelona té molts números per repetir. El president del CSD, Víctor Francos, va explicar que, per part de l’equip organitzador, el Team New Zealand, “hi ha una voluntat ferma de repetir Barcelona com a seu“, si torna a guanyar la regata més antiga del món l’any que ve. “La cosa s’ha de treballar, però està ben encaminada“, va afegir.

En ser preguntat sobre què passaria si el vencedor l’any que ve fos una altra esquadra diferent de la neozelandesa, el màxim dirigent de l’esport espanyol va respondre en to de broma: “Guanyi qui guanyi, com voldran marxar de Barcelona?“.

23 milions a fons perdut

“Crec, sincerament, que estem fent els deures amb Barcelona i Catalunya”, va afirmar Francos durant la seva intervenció en un col·loqui organitzat pel Cercle Eqüestre. I, a continuació, va destacar que l’Estat ha fet “una aposta sense precedents, amb una inversió a fons perdut de 23 milions d’euros”, per a la 37a edició de la Copa de l’Amèrica, que es disputarà entre l’agost i l’octubre del 2024.

Barcelona pot alternar la Fórmula 1 amb Madrid

A hores d’ara, les últimes informacions de RAC1 i el diari MARCA apunten a una possible dualitat a la Fórmula 1 amb dos grans premis a Barcelona i Madrid, sempre a partir del 2026. Tot i això, Francos no ha amagat que “per primera vegada”, perilla la supervivència del Gran Premi de Fórmula 1 al circuit barceloní de Montmeló, la concessió del qual acaba el 2026, i que podria passar a disputar-se a Madrid. “Comprenc la inquietud a Catalunya per perdre el Gran Premi de Fórmula 1 però, efectivament, hi ha un projecte a Madrid que ha presentat IFEMA i que és el d’un circuit semiurbà, que està competint amb Barcelona. Per primera vegada, hi ha una proposta alternativa, i això és conegut”, va afirmar Francos.

Tot i això, el dirigent va voler matisar que la decisió de qui organitzarà el Gran Premi d’Espanya en un futur no correspon directament al seu govern. “Al final, la Fórmula 1 és un negoci privat que ven els seus drets d’organització a qui ofereixi la millor oferta, no només de caràcter econòmic”, ha conclòs Víctor Francos.

Comparteix a: