Barcelona s'emporta almenys un record de Mònaco. Més enllà de la foto, l'alcalde torna sense Mundials, però amb el convenciment d'haver presentat una bona candidatura. Prudent en tot moment amb les formes, la delegació barcelonina ha exhibit, això sí, bones sensacions després de la presentació perquè que els membres de la Federació Internacional d'Atletisme no els han fet preguntes compromeses. "Estàvem preparats per si ens feien preguntes difícils, però no ens han fet cap pregunta difícil. Ni compromesa!" Les més de dues hores d'espera per conèixer el veredicte s'han fet llargues i tenses per als integrants de Barcelona 2019. En un gest de joc net, Trias ha felicitat Doha en un primer contacte, i també després de conèixer la derrota. Com en tota competició esportiva, ha dit l'alcalde, no sempre es pot guanyar. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "I lluitar contra Doha, ja ho vaig dir el primer dia, és molt difícil. Crec que és molt difícil. Perquè nosaltres podem competir amb moltes coses, però, amb el poder econòmic de Doha, no hi podem competir, ni volem competir eh." La potència econòmica de Doha ha pogut amb la innovació de Barcelona. La ciutat, però, no llença la tovallola i com la capital de Qatar, ho tornarà a intentar per segona vegada consecutiva per aconseguir els Mundials de 2021.

Barcelona torna de Montecarlo sense els Mundials, però amb el convenciment d’haver presentat una bona candidatura. Cert és que els membres de la Federació Internacional d’Atletisme no els van fer preguntes compromeses, tot i que la delegació barcelonina afirma que estava preparada per respondre-les. El nervis van aflorar després, quan el veredicte es va fer esperar més de dues hores. Un cop sabut el resultat, l’alcalde, Xavier Trias, va afanyar-se a felicitar Doha. “No sempre es pot guanyar”, va assegurar. “Saber perdre és un dels valors que inculca l’esport. I lluitar contra Doha, ja ho vaig dir el primer dia, és molt difícil. Perquè nosaltres podem competir amb moltes coses, però, amb el poder econòmic de Doha, no hi podem competir, ni volem competir“.

La irrupció de Qatar

És una realitat que Qatar ha fet créixer el seu paper esportiu de manera exponencial en els últims cinc anys. En fa uns quants que aquest estat de l’Orient Mitjà que ocupa un territori equivalent a una tercera part de Catalunya, organitza un gran premi del Mundial de motociclisme, amb la particularitat que es corre de nit, per aconseguir temperatures més baixes. Des de 2010 també organitza, cada any, el Mundial de Clubs d’handbol. I d’aquí a poc es començarà a examinar  per a nous reptes. Aquest mateix desembre amb el campionat de natació de piscina curta i això en un país amb poca tradició en aquest esport. La gran cita, però, serà d’aquí a vuit anys, quan esdevindrà l’amfitrió del Mundial de futbol de 2022. Una decisió que va ser molt polèmica i en què s’ha especulat amb possibles suborns. El que més sorprèn és que s’hagi optat per una seu de clima desèrtic que a l’estiu assoleix temperatures superiors als 50ºC. Les federacions de les lligues més importants d’Europa ja han avisat, però, que no acceptaran moure el calendari de les respectives competicions per poder encabir-hi el Mundial a l’hivern. La nova designació és, doncs, una peça més de tot aquest croquis. El 2010, Qatar ja va posar a prova la seva capacitat organitzativa, quan va acollir els Mundials d’atletisme en pista coberta.

La fal·lera esportiva de Qatar traspassa fronteres. Des de fa dos anys, un magnat d’allà és propietari del 100% del París Saint – Germain. I a això s’hi suma el patrocini, no menys controvertit, del Barça. Aquest imperi esportiu no seria possible, probablement, sense un mitjà de comunicació com BeIN Sports, un canal de televisió de pagament d’Al-Jazeera, cadena fundada pel govern de Qatar.

La potència econòmica de Doha ha pogut, per tant, amb la innovació de Barcelona. La ciutat, però, no llença la tovallola i com ja va fer Doha, ho tornarà a intentar per segona vegada consecutiva per aconseguir els Mundials de 2021.“No ens rendim”, ha subratllat Trias. “Barcelona seguirà estant sempre a la graella de sortida dels grans esdeveniments esportius”. L’alcalde ha viatjat a Mònaco acompanyat dels principals representants esportius, entre aquests, la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos; el secretari general de l’Esport, Ivan Tubau, i el Secretari d’Estat per a l’Esport, Miguel Cardenal. També hi han assistit per fer pinya el regidor del PSC David Escudé i el d’UxB Joan Laporta.